Je woning verkopen na de nieuwe verhuurwetgeving

Door
Sophie van Gorsel
op

De verhuurmarkt voor woningen ondergaat een aardverschuiving, aangedreven door nieuwe wetgeving die het beheer van huurwoningen steeds complexer en minder aantrekkelijk maakt voor particuliere beleggers. De nieuwe verhuurwetgeving heeft dan ook directe impact op deze verhuurders.

Het wordt moeilijker om winstgevende rendementen te behouden en er is veel onzekerheid op de particuliere beleggingsmarkt door de voortdurende veranderingen in regelgeving. Daarom besluiten steeds meer particuliere beleggers om hun beleggingen te verkopen.

Om welke wetgeving gaat het?

Wet betaalbare huur

Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, gaat het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken. Hierdoor worden verhuurders verplicht zich aan een maximale huurprijs te houden. Deze wet heeft 4 doelen:

  1. meer betaalbare huurwoningen
  2. betere bescherming van huurders
  3. verduurzaming van de woningen
  4. blijvende investeringsbereidheid in nieuwbouw

Naar verwachting gaat de wet vanaf juli 2024 in.

Verhoging vermogensbelasting op verhuurde huizen

Voor de belastingheffing in box 3 bedroeg de leegwaarderatio* in 2021 67% van de WOZ-waarde van een verhuurde woning. In 2024 wordt dit opgeschroefd naar 95%. Dit betekent dat particuliere beleggers aanzienlijk meer belasting over hun beleggingsobject gaan betalen.

* Als een woning is verhuurd (zowel sociale- als vrije sectorwoningen) én de huurder heeft een huurcontract voor onbepaalde tijd dan geniet de huurder huurbescherming. In dat geval hoeft een eigenaar minder belasting te betalen over de woningwaarde. Door de leegwaarderatio is de waardering voor verhuurde woningen lager dan de WOZ-waarde van de woning.

Een rekenvoorbeeld:

Een verhuurde woning heeft een WOZ-waarde van € 350.000 en de huuropbrengst is € 12.000 per jaar. De verhouding tussen de huuropbrengst versus de WOZ-waarde is 3,43%. Hier hoort een leegwaarderatio bij van 62%. Over dit percentage ten opzichte van de WOZ-waarde (62% van € 350.000 = € 217.000) betaal je belasting. Vanaf 2024 is de leegwaarderatio 95%. Een particuliere belegger betaalt dan belasting over (95% van € 350.000) € 332.500. Een aanzienlijke stijging!

Transformeer jouw verhuurbeleggingen in verkoopopbrengsten met Makelaarsland

De veranderende verhuurmarkt en nieuwe wetgeving maken het verkopen van verhuurde woningen aantrekkelijker dan ooit. Ben jij een particuliere belegger en overweeg je jouw vastgoed van de hand te doen? Wij begrijpen dat dit een moeilijke beslissing is en dat je hier de juiste begeleiding bij zoekt. Het team van Makelaarsland begeleidt meerdere particuliere beleggers bij het verkopen van hun vastgoed en biedt hen professionele begeleiding en ondersteuning.

Onze verkoopmakelaars verkopen duizenden woningen per jaar en zijn experts in onderhandelen. Zij begrijpen de unieke behoeften van beleggers die hun vastgoedportefeuille willen aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. Makelaarsland staat klaar om jou te begeleiden bij elke fase van het verkoopproces en om jouw verhuurbeleggingen om te zetten in winstgevende verkoopopbrengsten. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen.

 

Bron: Rijksoverheid

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.