Een nieuwe keuken in 2024; waar te beginnen?

Door
Conny Van Eylen
op

Wat een fijn onderwerp om over te bloggen: een nieuwe keuken. Mijn exemplaar is welgeteld 1 jaar oud. Eind 2022 waren we hier de kasten aan het vullen. Uiteraard had ik een droomkeuken in mijn hoofd…en omdat ik niet beperkt wilde zijn met keuzes waren de Ikea keukens geen optie. En met dat beeld en wensenlijstje stapte ik naar de keukenspeciaalzaak. De man pakte het knap aan en nam me mee naar alternatieven, afgestemd op mijn budget. Alternatieven die wat afweken qua materialen, maar de stijl had hij meteen begrepen.

keuken inspiratie

Stel prioriteiten: waarin snoei ik, wat behoud ik?

De grootste aanpassing in mijn hoofd was het switchen van een marmeren tablet naar een ander exemplaar. Maar al gauw zag ik een houtlook die me erg aansprak. Hierdoor kon ik enkele snufjes die ik graag wilde, zoals een carrousselkast, een luxe oven en een goudkleurige kraan toch behouden. Ik had ook de vrijheid om eigen accenten toe te voegen. Ik liet het hout van het werktablet doorlopen tussen de onder- en bovenkasten en ook de zijkant werd afgewerkt in hetzelfde materiaal – wat standaard niet voorzien was.

Kies doordacht voor een welbepaalde opstelling

Een voordeel van mijn nieuwe keuken was dat opstelling van mijn oude keuken behouden bleef, er dienden dus geen buizen verlegd te worden.  Dit scheelt uiteraard in de prijs. Wil je nog meer budgetvriendelijk te werk gaan en heb je wat vrijheid qua opstelling, dan kan je ook kiezen voor showroom keukens. Natuurlijk is grondig meten van de beschikbare ruimte hierbij een must. Voordelen zijn uiteraard de prijs en het feit dat je snel kan genieten van je nieuwe keuken.

Zoek uit welke keukenspeciaalzaak bij je budget past

Ikzelf had het geluk dat mijn liefde voor Scandinavisch design kon samenvallen met een budgetvriendelijke keuze. Mijn keuken is van Deens design en heb ik voor een relatief lage prijs. Opbergruimte, duurzaamheid en kwaliteit zaten standaard inbegrepen in de prijs.

Welke functie heeft jouw keuken?

Ga je voor een woonkeuken als middelpunt van het huis waar gastvrijheid bovenaan staat en de keuken naadloos overloopt in de living? De ergonomie en keukenkastjes staan hier minder op de voorgrond, een grote koel-vriescombinatie en een goed afzuigsysteem zijn hier dan weer wel onmisbaar.

Of ben je een hobbykok en heb je vooral behoefte aan een praktische keuken waar alle ruimte nodig is? Kies dan voor een zo groot mogelijk werkblad en de nieuwste keukenapparaten. Toch weinig ruimte als hobbykok? Kies dan multifunctionele keukenapparaten zoals een bakoven met stoom, functionele verlichting en efficiënte opslag. Een keuken voor een hobbykok moet geoptimaliseerd zijn voor creativiteit en efficiëntie.

Bespreek met een keukenexpert welke keuken de perfecte keuken is voor jouw woning, rekening houdend met je manier van koken en je favoriete interieurstijl. Deze expert adviseert vanuit zijn ervaring, luistert naar je en vertaalt jouw wensen in een keuken die bij je past. Het doel is om een keuken te creëren die je kookplezier ondersteunt en ook de ruimte biedt voor creativiteit en experimenteren.

Een nieuwe keuken geeft talloze mogelijkheden en is een investering in de levenskwaliteit en waarde van je huis. Zorgvuldig plannen en (laten) ontwerpen is belangrijk om nadien te kunnen genieten van de keuken die perfect past bij jouw behoeften en stijl.

Geschreven door: Conny van Eylen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.