NVM Open Huizen Dag vergroot verkoopkans met bijna 50%

Door
Makelaarsland
op

Van de 48.582 woningen die meededen aan de NVM Open Huizen Dag van 5 april 2014 is 27% verkocht. Van de groep die niet meedeed is dit 15%. Vooral het verlagen van de verkoopprijs in de maand voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag liet de verkoopkans stijgen.

De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies Zuid-Holland (9.476) en Noord-Holland (8.225). Ongeveer 29% van het totaal aantal bij NVM-Makelaars te koop staande woningen deed mee aan de NVM Open Huizen Dag. In de provincies Utrecht, Overijssel en Noord-Holland was het deelnamepercentage het hoogst, bijna 1 op de 3 te koop staande woningen was te bezichtigen.

Nieuw aanbod op Funda stijgt

In aanloop naar een NVM Open Huizen Dag zien we meestal een sterke toename van het aantal nieuwe te koop aangeboden woningen. Eind maart zagen we deze stijgende lijn ook, ruim een week voor de NVM Open Huizen Dag (zie de blauwe lijn in onderstaande figuur). Het lijkt er op dat de NVM Open Huizen Dag voor veel consumenten een mooi moment is om hun woning te koop aan te bieden en op Funda te plaatsen.

In de dagen voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag was er daarnaast sprake van een opleving in het aantal verkopen (zie groene lijn in onderstaande figuur). Deze opleving is sterker dan wanneer het een ‘gewone’ week betreft. Het kan zo zijn dat kopers een NVM Open Huizen Dag niet willen afwachten, en snel hun slag willen slaan voordat de woning potentiële nieuwe kopers aantrekt. grafiek ohd

Grotere verkoopkans bij deelname

Van de groep woningen die heeft deelgenomen aan de NVM Open Huizen Dag op 5 april 2014 is inmiddels, ruim vierenhalve maand later, 27% verkocht. Bij de groep woningen die niet heeft deelgenomen is dit 15%. De kans op verkoop naar aanleiding van het Open Huis is dus aanzienlijk hoger.

Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat woningen die meedoen aan een NVM Open Huizen Dag de meer courantere woningen zijn, dus woningen die door hun kenmerken vanzelf al wat makkelijker te verkopen zijn. Denk aan de prijsklasse, de tijd dat een woning al te koop staat, of het woningtype. tabel verkocht ohd

Prijs verlagen vlak voor Open Huizen Dag

Verkopers die vlak voor de NVM Open Huizen Dag hun vraagprijs verlagen, maken de grootste verkoopkans. Van de woningen die op 5 april meededen aan de NVM Open Huizen Dag en vlak hiervoor hun prijs verlaagden, is inmiddels 40% verkocht.

prijs aangepast OHD

Bron: NVM

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.