Bezichtigingen schieten in 2024 weer door het dak

Door
Sophie van Gorsel
op

In het eerste kwartaal van 2024 werden te koop staande woningen maar liefst 67 procent vaker bezichtigd dan in dezelfde periode in 2023. Dat blijkt uit interne cijfers van Makelaarsland. Sinds februari zag de grootste online makelaar van Nederland het aantal kijkers zelfs verdubbelen. Daarmee zet de groeiende belangstelling van kopers flink door, zeker in de grote steden.

In maart 2024 is het aantal bezichtigingen in het hele land verdubbeld (207 procent) ten opzichte van maart 2023; een stijging die in februari al zichtbaar was met 202 procent. De vier grote steden steken er nog eens extra bovenuit, met meer dan drie keer zoveel (308 procent) bezichtigingen in maart van dit jaar. Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland: “Het is een goed teken voor verkopers dat er meer bezichtigingen gepland worden; tegelijkertijd is de concurrentiestrijd natuurlijk ook heftiger. Woningzoekers op de huizenmarkt voelen zich door deze drukte extra genoodzaakt meer te bieden dan de vraagprijs om een huis voor zich te kunnen winnen.”  In het eerste kwartaal van 2024 werden er gemiddeld 9,5 bezichtigingen per te koop staand huis ingepland. De laatste keer dat er sprake was van een hoger gemiddeld aantal bezichtigingen, was in het eerste kwartaal van 2022.

 

bezichtigingen per woning

Het feit dat het inschakelen van een aankoopmakelaar steeds populairder wordt, is volgens Brevé een logisch gevolg van die concurrentiestrijd.  “Kopers vinden het vaak lastig om in deze sterk concurrerende markt te bepalen hoeveel ze moeten bieden. Zij kiezen sneller voor het inschakelen van hulp en hopen zo hun aankoopkansen te vergroten. Een huizenzoektocht anno 2024 is een flinke uitdaging. Iemand met ervaring die rationeel adviseert en niet emotioneel betrokken is, kan dan heel fijn zijn.”

Stijging nog aanzienlijker in grote steden

Met betrekking tot bezichtigingscijfers steken de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam er met kop en schouders bovenuit. Brevé: “In het eerste kwartaal van 2023 werden er per te koop staand huis in Nederland ruim vijf bezichtigingen ingepland. Een jaar later zijn dit er door het hele land gemiddeld bijna tien. De stijging in aantal bezichtigingen in de grote steden loopt nog sneller op, met een verdriedubbeling in maart 2024 ten opzichte van maart 2023.”

Het geringe aanbod en de enorme populariteit maakt de zoektocht in deze steden hier nog intenser dan elders in het land. “We zien steeds vaker dat het aantal plekken om te bezichtigen al heel snel vergeven is, soms al op dezelfde dag van aanmelding bij funda”, aldus Brevé.

Bod boven de vraagprijs weer de norm

Van alle biedingen op een huis is zestig procent momenteel boven de vraagprijs. Rond de zomer van 2022 leek de huizenmarkt nog wat af te koelen en nam dit percentage af. Lange tijd daarna was sprake van meer biedingen onder de vraagprijs dan daarboven. In november vorig jaar keerde het tij op dat vlak. Brevé vult aan: “We horen geluiden van onze collega’s in de regio Amsterdam dat niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs blijft oplopen, ook de bedragen zelf. Vorige maand werd er door onze aankoopmakelaars maar liefst twee keer meer dan €100.000,- bovenop de vraagprijs geboden en dat bleek nog niet genoeg.”

Hypotheekrente van grote invloed

In 2022 schoot de hypotheekrente flink omhoog, wat even voor een dempend effect zorgde met betrekking tot belangstelling voor- en biedingen op huizen. Ook doorlooptijden werden iets ruimer van aard en er was zelfs even sprake van niet explosief stijgende huizenprijzen. Het verruimen van de leencapaciteit, verbeteren van CAO’s en het tot rust komen van de rente lijken de afkoeling nu teniet te hebben gedaan.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.