Een huis kopen in 2024; een dappere stap in een krappe markt

Door
Sophie van Gorsel
op

Als je graag een huis wilt kopen in 2024, moet je van goede huize komen. Er zijn aanzienlijk meer kopers op de huizenmarkt, dan dat er huizen worden aangeboden. Hierdoor is de markt krap en de concurrentie groot. Ben jij vastberaden jouw woondroom dit jaar in vervulling te laten gaan en de concurrentie voor te zijn? Dan zijn dit 3 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen en waar je een antwoord op moet vinden tijdens je zoektocht.

Hoe duurzaam moet een woning zijn?

In 2024 staat duurzaamheid centraal bij het kopen van een huis. Kopers zijn steeds meer op zoek naar woningen die energie-efficiënt zijn, gebruik maken van duurzame bouwmaterialen en mogelijk zelfs beschikken over groene energieoplossingen zoals zonnepanelen of warmtepompen. Een duurzaam huis is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook leiden tot lagere energiekosten op lange termijn en een hogere waarde van de woning.

Sinds 2024 zijn de mogelijkheden om een energiezuinig huis te kopen fors uitgebreid. Lees meer over de financiële voordelen van het kopen van een duurzame woning.

Wat is financieel haalbaar (én verstandig)?

Zorg ervoor dat je tijdens je zoektocht een realistisch beeld hebt van je financiële mogelijkheden.  Het langsgaan bij een hypotheekadviseur om je goed te laten informeren over wat je kunt lenen is natuurlijk stap één. Maar kijk ook verder en houd rekening met bijkomende kosten zoals kosten koper, belastingen, verzekeringen en onderhoud. Je kunt nog maar maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Maak een berekening wat je ongeveer aan overige kosten kwijt gaat zijn. Zo houd je je zoektocht realistisch, weet je tot hoeveel je kunt bieden en kom je niet voor verrassingen achteraf te staan.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Probeer vooruit te denken en te anticiperen op jouw toekomstige behoeften. Ligt de woning in een veilige buurt? Bij welke voorzieningen wil je dichtbij wonen? Is het huis geschikt voor gezinsuitbreiding? Zijn er mogelijkheden voor verduurzaming?, etc.

Als je een woning binnenstapt moet je je er in eerste instantie natuurlijk ‘thuis voelen’, maar zorg dat het huis dat je koopt niet alleen emotioneel voelt als de juiste beslissing, maar ook rationeel gezien een goede keuze is.

De aanhouder wint

Het kopen van een huis anno 2024 vereist zorgvuldige planning en aandacht voor belangrijke overwegingen zoals duurzaamheid en toekomstperspectief. Houd rekening dat het mogelijk een langdurig, tijdrovend proces kan zijn met wat teleurstellingen along the way. Maar…. de aanhouder wint en uiteindelijk zal jij je eerste of volgende droomhuis bewonen!

Vergroot je aankoopkansen

Bij de grootste aanschaf van je leven neem je toch wel een specialist in de arm? Bij Makelaarsland begeleiden we je graag bij elke stap van het proces, zodat je met vertrouwen jouw ideale huis kunt vinden. We helpen je alleen bij de belangrijkste zaken of we nemen alles voor je uit handen; wat jij prettig vindt. Lees meer over het aankopen met Makelaarsland en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het realiseren van jouw woondromen in 2024.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.