Onderhandelen over de vraagprijs van je huis

Door
Juul Dijkhuis
op

Makelaarsland ervaringen – In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe wij ons voorbereid hebben op de eerste bezichtiging. In deze blog wil ik graag toelichten hoe het onderhandelen over de vraagprijs van de woning ging en de verdere afwikkeling van de verkoop.

Ons huis heeft een half jaar in de verkoop gestaan voordat het huis verkocht is. Dat kun je een snelle verkoop noemen. Zeker als je nagaat dat de huizenverkoop in onze regio (Oost-Groningen) nog steeds stagneert. Met de Open Huizen Dag van 2 april kwamen zeer geïnteresseerde kijkers binnen. Een paar dagen later hadden wij de potentiële kopers alweer binnen om nog een keer te kijken. Op dat moment was het voor ons al duidelijk; de volgende fase gaat beginnen, namelijk het onderhandelen over de vraagprijs.

Over de vraagprijs van je huis onderhandelen, hoe doe je dat?

De kijkers waren zeer enthousiast en gingen voor boter bij de vis. De bezichtigingen hebben wij met veel plezier zelf gedaan. Het onderhandelen is een ander verhaal. Wij hadden duidelijk voor ogen wat wij voor het huis wilden hebben, maar hoe bewandel je de weg van de onderhandelingen? De potentiële kopers gaan voor de laagste prijs en wij willen het liefst zo dicht mogelijk bij de vraagprijs van de woning blijven. De uiteindelijke kopers hebben gelijk een bod bij ons neergelegd. Het bod was te laag, maar het onderhandelen was begonnen. Het biedingsproces hebben wij verder aan de makelaars van Makelaarsland overgelaten. Zij hebben vaker met het bijltje gehakt.

In dit stadium moet je niet te snel willen, want het is een kwestie van aftasten. Hoe ver wil de andere partij gaan? Als verkoper voel je de onderhandelingen minder goed aan in vergelijking met een makelaar die er zijn of haar werk van heeft gemaakt. Ook heb je als verkoper het nadeel dat je te graag wilt verkopen. Wij hebben ons hier niet aan gebrand en hebben het onderhandelen over de vraagprijs aan de makelaar overgelaten.

Uiteindelijk is er overeenstemming bereikt over een prijs waar beide partijen tevreden mee waren. De verkoop is rond! Tenminste, onder voorbehoud.

De afwikkeling van de verkoop

Binnen een paar dagen hebben wij de kopers bij ons thuis uitgenodigd om de koopovereenkomst te tekenen. Het document hebben wij geüpload via de eigen omgeving op Makelaarsland.nl en de verdere afwikkeling lag vanaf dat moment bij Makelaarsland. Zij zorgen ervoor dat de stukken gereed gemaakt worden en bij de notaris terechtkomen. De verkoop is rond, maar de spanning blijft nog. Het huis is verkocht onder voorbehoud. De kopers hebben een aantal weken de tijd om de financiering te regelen. Waarschijnlijk komt het goed, maar het blijft afwachten.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.