Overbieden wordt zeldzamer: terug naar niveau van 2018

Door
Sophie van Gorsel
op

Het aantal biedingen boven de vraagprijs op de woningmarkt is ten opzichte van vorige maand verder afgenomen met vijftien procent. Van alle biedingen in de maand oktober is uiteindelijk 32 procent boven de vraagprijs uitgebracht. Verder valt op dat het aantal biedingen per woning ook gedaald is ten opzichte van 2021, en terugkeert naar het aantal van de jaren daarvoor. Dat en meer blijkt uit interne data van Makelaarsland.

“Op het gebied van overbieden, is er sprake van een daling in alle prijssegmenten. Qua cijfers is het lang geleden dat zich zo’n situatie heeft voorgedaan”, vertelt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. “In 2018 was het namelijk voor het laatst dat we met dit soort percentages te maken hadden. Destijds lag het percentage biedingen boven de vraagprijs met dertig procent nog net iets lager.”

De extreme druk qua overbieden lijkt dus langzaamaan op retour. Die ontwikkeling heeft Makelaarsland halverwege 2022 op gang zien komen. Van Wijgerden: “In de eerste twee kwartalen van dit jaar lag het gemiddelde met 77 procent nog 45 procent boven het niveau van vandaag de dag. Sinds juli is het percentage trapsgewijs steeds verder omlaag gegaan.”

Cijfers bezichtigingen lang niet zo bont als voorheen

De animo om huizen te bezichtigen, blijft de afgelopen maanden vrij laag. Waar het driemaandsgemiddelde begin dit jaar nog boven de tien bezoekers lag, wordt een woning momenteel nog maar 6,5 keer bezichtigd. Het driemaandsgemiddelde van dezelfde periode in 2021 was bijna twee keer zo hoog: 11,6 keer. Een verschil van -44 procent. De daling van bezichtigingscijfers vlakt overigens wel af: gedurende juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers.

Aantal biedingen ook met neergang bezig

Niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs en bezichtigingen slinken. Ook het aantal biedingen an sich is gedaald ten opzichte van 2021. Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier. In 2017, 2018, 2019 en 2020 schommelde het gemiddelde structureel tussen de vier en de vijf biedingen per woning.

Ook houdt Makelaarsland met aandacht doorlooptijden in de gaten. Uit de analyse blijkt dat het ten opzichte van het eerste halfjaar langer duurt om een huis te verkopen. Over de eerste zes maanden duurde het 36 dagen. Inmiddels is dat tijdsbestek met vijftien dagen opgelopen tot maar liefst 51 dagen. In 2021 lag het gemiddelde op vijftig dagen. In de jaren 2019 en 2020 duurde het respectievelijk 83 en 78 dagen voordat een huis verkocht werd.

Geen hysterie maar juist stabilisatie

“Je kan je afvragen of de huidige hysterie op de woningmarkt terecht is. 2022 is geen gek jaar als je verder terugblikt dan 2021. Dát jaar was extreem, dit jaar stabiliseert de markt juist weer”, beschouwt Van Wijgerden. “Het lijkt erop dat kopers en verkopers steeds meer wennen aan een nieuwe werkelijkheid op de woningmarkt en dat zij de gekte een beetje achter zich laten.”

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.