Tot 100.000 euro belastingvrij schenken in 2017

Door
Roos van Schaaijk
op


Wil je een huis kopen of verbouwen? Of wil je je hypotheekschuld of restschuld aflossen? Vanaf volgend jaar zal de verruimde schenkingsvrijstelling weer van kracht zijn waardoor het mogelijk is om eenmalig € 100.000 belastingvrij te ontvangen.  Een vereiste is wel dat je aantoont dat het geld gebruikt wordt voor de eigen woning.

Dit was eerder toch ook al mogelijk?

De belastingdienst maakte het in 2013 en 2014 al eerder mogelijk om een ton belastingvrij te schenken, als het geld maar gebruikt zou worden voor de eigen woning. Van deze regeling is veelvuldig gebruik gemaakt. De schatting is dat ongeveer 10 procent van de woningverkopen in deze periode tot stand is gekomen door een belastingvrije schenking.

Voor wie geldt het belastingvrij schenken in 2017?

Vanaf 2017 mag er van de belastingdienst weer tot een ton belastingvrij geschonken worden. Deze nieuwe vrijstelling geldt niet alleen voor ouders die aan (pleeg)kinderen schenken. Vanaf volgend jaar wordt het ook mogelijk om belastingvrij geld te schenken aan ooms en tantes en aan mensen buiten de familie zoals goede vrienden.  Harde eis is wel dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn en niet eerder, in 2013 of 2014, gebruik gemaakt heeft van deze vrijstelling.

Waar kan ik de schenking voor gebruiken?

Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de ontvanger aantonen dat het geld gebruikt wordt voor de eigen woning. Het geld hoeft niet per se gebruikt te worden voor het aankopen van een nieuwe woning of voor de bouw ervan.  Het belastingvrije geschonken bedrag mag ook besteed worden aan andere woning gerelateerde doeleinden, zoals voor:

  • de aankoop van een eigen woning;
  • het verbouwen, onderhouden en renoveren van de eigen woning;
  • het aflossen van de hypotheekschuld op de eigen woning;
  • het aflossen van de restschuld van een verkochte eigen woning;
  • het afkopen van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming.

Wacht dus nog even tot 1 januari 2017 met het doen van grote uitgaven aan de woning als je in aanmerking komt voor deze mooie regeling.

Bron: Belastingdienst

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.