Verhuisdieren: verhuizen met huisdieren

Door
Makelaarsland
op

Misschien een bekend probleem voor baasjes van een huis mét huisdieren: verhuisstress voor zowel jou als je huisdier. Het is niet niks om huis en haard te verlaten; laat staan voor dat arme beestje. Wij bespreken een aantal veel voorkomende gevallen en geven handige tips.

‘Help! Mijn kat heeft heimwee’

We wonen sinds een week in ons nieuwe huis. Wij zijn er enorm blij mee. Helaas denkt onze kat Boris daar anders over. Hij is inmiddels al drie keer teruggelopen naar het oude huis. Wat kunnen we doen?

Een vervelend en veel voorkomend probleem: je kat loopt terug naar het oude huis. Een verhuizing scoort hoog op de stress-lijst van een kat. Houd je harige vriend daarom minimaal 6 weken binnen en ontdek daarna samen de nieuwe omgeving. Het liefst middels een tuigje, mits je kat dat gewend is. Heb je er overigens aan gedacht om spulletjes mee te nemen naar het nieuwe huis met de eigen geur van de kat? Heel vertrouwd en dus belangrijk.

‘Hoe verhuizen wij hond Senna zonder stress?’

Over twee maanden verhuizen wij naar onze nieuwe stek in een andere plaats. Senna is een hele lieve, sociale en relaxte hond. Dat willen wij graag zo houden. Tips?

Van tevoren kun je al een aantal keer naar de nieuwe plek gaan om de omgeving te verkennen. Op de verhuisdag zelf is het verstandig om de hond naar een oppas te brengen of van een aparte ruimte in het huis te voorzien. Zo krijgt je trouwe viervoeter zo min mogelijk mee van het verhuisgeweld en alle vreemde gezichten. Alles geïnstalleerd? Laat haar rustig wennen aan de nieuwe stek. Neem waar mogelijk een paar vrije dagen op om te kijken hoe jouw hond het doet. Beloon goed gedrag en word niet boos. Is de hond normaal gesproken geregeld alleen thuis? Begin met korte afwezigheid en bouw dat heel rustig op.

‘Ik ga mijn geschubde vrienden verhuizen, maar hoe?’

Mijn aquarium met vissen zou nog weleens de grootste uitdaging kunnen zijn van de verhuizing. Hoe laat ik dit soepel verlopen?

Het verhuizen van vissen gaat het prettigst in speciale zakjes van de dierenspeciaalzaak. Om het deze huisdieren zo comfortabel mogelijk te maken kun je ze het beste vervoeren in een donkere omgeving, denk aan een donkere bak of een bak met een kleed. Ook een koelbox is slim omdat de vissen dan zo min mogelijk last hebben van temperatuurwisselingen. Natuurlijk moet deze koelbox goed worden vastgezet om klotsen te voorkomen. Wat betreft het aquarium: deze kun je het beste met een laag water van 5 cm verhuizen. Zo blijft het ecosysteem namelijk intact. Het overige water kun je in een aparte tank (laten) vervoeren. Zodra je in het nieuwe huis bent aangekomen kun je het water samenvoegen en de vissen mét zakje terugzetten. Na een half uur mogen ze weer vrijuit zwemmen. Wel is het goed om je vissen in de gaten te houden in de week hierna, ze kunnen wat last hebben van verhuisstress.

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.