Waarom zou je jouw koophuis goed verzekeren?

Door
Juul Dijkhuis
op

De kans op een allesvernietigende brand in je huis is klein. Toch kun je niet zonder een goede opstalverzekering. Als een niet verzekerd huis in de brand vliegt, zijn de financiële gevolgen niet te overzien. De schadelast is namelijk nog groter dan de waarde van je huis.

Sommige verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten. Dit is het geval voor een motorrijtuigenverzekering voor eigenaren van een motorrijtuig en voor de zorgverzekering. Verzekeringen die niet verplicht zijn, kunnen nog steeds onmisbaar zijn. De woonhuisverzekering voor huiseigenaren is hier zeker een voorbeeld van.

Wat maakt de woonhuisverzekering een belangrijke verzekering?

Door bijvoorbeeld blikseminslag of kortsluiting kan je huis in brand raken. In één klap verlies je dan niet alleen je onderdak, maar je houdt ook nog een schuld van mogelijk wel honderdduizenden euro’s op je naam. Het wordt nog erger, want ook de overwaarde in je huis gaat in vlammen op. In een voorbeeld laat ik zien wat het belang is van het goed verzekeren van je huis.

Voorbeeld:

Een aantal jaren geleden heb je voor € 350.000 een huis gekocht. De hypotheek bedraagt nog € 300.000 en de waarde van het huis is inmiddels gestegen naar €500.000. Door de kleine kans op schade aan je huis heb je de woning niet verzekerd. Het noodlot slaat toe. Je huis vat vlam en gaat volledig verloren. Wat zijn hiervan de financiële gevolgen?:

  • De waarde van € 500.000 is voor een groot deel verloren gegaan. Alleen de grond is nog geld waard.
  • Je hebt nog steeds een hypotheek van € 300.000 die je moet afbetalen.
  • Na de brand moet je de resten van het huis opruimen om het opnieuw bouwen op de grond mogelijk te maken.
  • Na de brand moet je maandelijks geld beschikbaar hebben voor het huren van een huis.
  • Alles in je huis is ook verloren gegaan. Dit was te verzekeren met een inboedelverzekering.

De schade is dus nog veel hoger dan de waarde van het huis. Naast schade door brand heb je een veel ruimere dekking met de opstalverzekering. Je  huis is bijvoorbeeld ook verzekerd tegen stormschade, hagelschade en inbraakschade. Zelfs schade door vandalisme of het omvallen van een boom op je huis is meeverzekerd.

Voor relatief weinig geld kun je jouw huis verzekeren

Wat je betaalt voor het verzekeren van je huis is sterk afhankelijk van je postcode, het type huis en de vierkante meters in je huis. In de goedkoopste regio betaal je voor een vrijstaande woning twee tientjes per maand. Staat hetzelfde huis in de duurste regio, dan gaat de premie richting de drie tientjes per maand. Een opstalverzekering vind ik dus relatief goedkoop, als je het financieel belang meeneemt in de overweging.

Er zijn meer belangrijke verzekeringen voor je koophuis

De noodzaak van een huisverzekering hebben we al benadrukt, maar er zijn meer belangrijke verzekeringen. Het gaat bijvoorbeeld om de inboedelverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Met de inboedelverzekering verzeker je jouw spullen in huis en de aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aan anderen veroorzaakt. Met de overlijdensrisicoverzekering kun je jouw nabestaanden financieel beschermen na jouw overlijden. Door een uitkering uit deze verzekering kunnen ze na jouw overlijden bijvoorbeeld in het huis blijven wonen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.