Wanneer gaat de hypotheekrente weer omhoog?

Door
Makelaarsland
op

Als we De Nederlandse bank (DNB) moeten geloven is dat ongeveer nu (begin augustus 2017). De rente heeft na de grote daling van de afgelopen 5 jaar, waar het met ongeveer twee procentpunten daalde, de bodem wel bereikt.

In oktober 2016 was de gemiddelde rente 2,40 %. In juni 2017 steeg deze licht naar 2,41%. De laatste maanden is de stijging dus al ingezet.

Rente vastzetten

Steeds meer huizenbezitters zijn door deze ontwikkeling hun rentes gaan vastzetten voor een langere periode. In 2016 en dit jaar sloot driekwart van de huizenkopers een hypotheek af met een rentevaste periode van meer dan vijf jaar. Ook perioden van 15 tot 20 jaar rentevast zijn geen uitzondering. Tussen 2012 tot 2015 was maar de helft van de hypotheken voor langer dan vijf jaar. Het is niet vreemd dat hoe lager het rentepercentage is, hoe groter de groep mensen is die het voor langere tijd vastzet. Tip: Ga eens kijken wat er mogelijk is bij jouw geldverstrekker nu het nog zo gunstig is.

Waarom gaan de rentes weer stijgen?

De lage rente was het gevolg van het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is geen eenvoudig verhaal maar de ECB heeft de marktrente op nul gezet en met een omvangrijk opkoopprogramma van staatsleningen, inmiddels 2000 miljard euro, de rente voor obligaties maar ook van hypotheken en kredieten tot een laag niveau gedrukt. Nu de economie weer groeit, de inflatie terugkomt en het beleid van de nul-rente en draaiende geldpersen is uitgewerkt zal de ECB in september of oktober de afbouw van het opkoopprogramma aankondigen. Naar verwachting gebeurt dat vanaf januari en in de loop van 2018 zal ook de rente weer verhoogd worden. In de aanloop naar die stappen stijgt de hypotheekrente licht.

In welk land is de rente het allerlaagst?

Binnen Europa zijn er grote verschillen. In Finland wordt de laagste rente betaald, gemiddeld 1,03%. In Ierland is de hypotheekrente met gemiddeld 3,22% het hoogst. De hoogte hangt samen met de lokale situatie op de huizenmarkt en de obligatierente, die weer gekoppeld is aan de financiële en economische gezondheid en stabiliteit van een land. Al met al kunnen we concluderen dat de rentes zijn allerlaagste periode hebben gehad en weer langzaam omhoog gaan krabbelen. Dit zal uiteraard van invloed zijn op de huizenmarkt. We houden je op de hoogte!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.