Dakisolatie is het aanbrengen van isolerend materiaal op of onder het dak om warmteverlies te voorkomen. Laat u adviseren door een vakbedrijf als Plusisolatie dat aangesloten is bij de VENIN, de Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland. Een dergelijk bedrijf werkt door geheel Nederland en geeft zekerheid dat het isolatieproces en het gebruikte isolatiemateriaal volgens de hoogste standaarden worden aangebracht.
Met dakisolatie bespaar je op de energiekosten en je verbetert het comfort in je woning. Zowel schuine als platte daken kunnen geïsoleerd worden en daarvoor zijn verschillende materialen beschikbaar. We leggen graag uit hoe dat zit.
-
- Dakisolatie helpt om warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. We noemen dat energie-efficiënt.
- Glaswol, steenwol, PUR-schuim en cellulose zijn geschikte materialen om een dak te isoleren.
- Goede dakisolatie draagt bij aan een aangenamer binnenklimaat, omdat het helpt om temperatuurschommelingen te verminderen. Dit verhoogt het comfort in huis.
- Goede dakisolatie bespaart energie maar vermindert ook de ecologische voetafdruk. Dat is goed voor het milieu.
- Een goed geïsoleerd dak zal de waarde van de woning verhogen. Dit is aantrekkelijk voor toekomstige kopers.
- Er bestaat een subsidieregeling van de overheid wanneer je dakisolatie wilt aanbrengen.
- Dakisolatie zorgt ook voor geluidsdemping in de woning.
De kosten van dakisolatie
Het dakoppervlak, het type dak, de materiaalkeuze voor isolatie en de installatiekosten bepalen de prijs van dakisolatie. Gemiddeld bedragen de kosten voor dakisolatie tussen de 35 en 55 euro per vierkante meter. Voor een tussenwoning zullen de kosten gemiddeld 2.300 euro zijn, reken voor een vrijstaande woning op ongeveer 3.500 euro.
Dakisolatie verdient zichzelf terug
Gemiddeld kun je rekenen op een terugverdientijd tussen de 4 en 6 jaar. Afhankelijk van de energieprijzen en de keuze van het isolatiemateriaal geeft dakisolatie een energiebesparing op de lange termijn. Ook krijgt de woning een hoger energielabel en dat heeft een positief effect op de waarde van de woning.
Subsidieregeling voor dakisolatie
Wanneer er subsidie mogelijk is zal dat nog van de investeringskosten af gaan. Hierbij gaat het om de ISDE-subsidie voor verduurzaming van de woning. De subsidieregeling voor dakisolatie is in 2025 €16,25 euro per vierkante meter.
Een gerenommeerde vakman zal een kosteloos adviesgesprek op locatie aanbieden en kan helpen bij het aanvragen van subsidie voor dakisolatie.
Voor het aanbrengen van dakisolatie aan de binnenzijde van het dak is geen vergunning nodig. Voor het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde is vaak wel een vergunning nodig. De vakmensen van Plusisolatie kunnen u hierbij van dienst zijn.
Dakisolatie binnenzijde of buitenzijde
Dakisolatie kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het dak gerealiseerd worden. Bij dakisolatie aan de binnenzijde wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dakbeschot aangebracht. Aan de buitenkant van het dak wordt esthetisch niets gewijzigd. Deze manier van dakisolatie is het voordeligst en wordt vaak toegepast bij schuine daken. Bij dakisolatie aan de buitenzijde wordt het materiaal boven op het dakbeschot aangebracht.
Bij een plat dak liggen de kosten voor isolatie gemiddeld gezien hoger. Het is heel belangrijk dat het isolatiemateriaal goed bestand is tegen vocht.
Glaswol wordt als kleine vezels tussen de balken van het dak geblazen nadat er eerst een damp-remmende folie aan de binnenzijde van het dak is gespannen. Daarna kan het dak afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaten.
PIF-isolatiefolie is een flexibel isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde. Het wordt nauwkeurig tegen het dakbeschot aangebracht, waarna de afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten eenvoudig aan te brengen is.
PUR-schuim is een isolatiemateriaal dat met behulp van een spuitpistool aangebracht wordt aan de binnenzijde van het dak. Het schuim is in eerste instantie vloeibaar en dringt daardoor gemakkelijk door in alle holtes, naden en kieren.
Factoren die van belang zijn voor de keuze van het dakisolatiemateriaal
Het type dak (schuin of plat), de beschikbare ruimte, de gewenste isolatiewaarde en het budget spelen een rol bij de keuze van het isolatiemateriaal.
Isolatiewaarde van dakisolatie
De isolatiewaarde van dakisolatie wordt uitgedrukt in een Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatie van het dak, hoe minder warmteverlies er is en hoe lager de energiekosten zullen zijn. Ieder isolatiemateriaal heeft zo zijn eigen Rd-waarde. Een Rd-waarde van 3,5 is minimaal nodig om in aanmerking te komen voor de landelijke ISDE-isolatiesubsidie.
Rd-waarde geeft de warmteweerstand oftewel de thermische weerstand van een materiaal aan. Rd staat daarin voor Resistance Declared wat aangegeven warmteweerstand betekent. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
Werkwijze bij dakisolatie aanbrengen
Een isolatieadviseur komt langs voor een isolatieadvies. Er wordt vrijblijvend onderzoek gedaan naar de geschiktheid van het dak voor isolatie en hoe deze aan te brengen, als ook wat het meest geschikte materiaal is. Op basis van de bevindingen van de adviseur wordt er een offerte uitgebracht.
Het aanbrengen van de dakisolatie is de volgende stap. Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en het gekozen materiaal wordt de wijze van aanbrengen bepaald.