Wat is transparant bieden?

Door
Makelaarsland
op

Wat is transparant bieden, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?

De huizenmarkt is krap. Momenteel wordt er ruim 30 % minder woningen in de verkoop aangeboden dan vorig jaar. Hierdoor gaan kopers, uit angst om overboden te worden, steeds vaker hoog inzetten. Deze hoge bedragen zijn positief voor de verkopende partij maar de kopende partij kan er veel geld op verliezen.

Transparant bieden

Tijdens de biedingsfase van een huis kan er via de makelaar of direct bij de huiseigenaren geboden worden. Het bedrag dat wordt geboden door potentiële kopers blijft geheim voor andere bieders. Hierdoor ontstaat er geen situatie waarbij kopers tegen elkaar moeten opbieden. Wat wel vaak gebeurt is verkoop op inschrijving. Dan kunnen alle geïnteresseerden één keer een bedrag bieden, maar niemand weet van elkaar of ze bieden en hoeveel. Bij transparant bieden is dit wel het geval. Hierbij weten alle geïnteresseerden van elkaar hoeveel zij hebben geboden.

Hoe werkt het?

De verkoper houdt een open huis. Geïnteresseerden kunnen daarna online tegen elkaar opbieden binnen een bepaalde termijn. Deze biedingstermijn kan enkele uren tot enkele dagen duren. Dit bepaalt de verkoper zelf. Naast het uitbrengen van een bod, stelt de geïnteresseerde ook zijn of haar aankoopvoorwaarden op. Wanneer de biedingstermijn is verlopen bepaalt de verkoper zelf welke bieder hij wilt benaderen. Dat hoeft niet persé de hoogste bieder te zijn. Het kan ook de bieder zijn met de meest gunstige voorwaarden.

Online platformen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is september vorig jaar (2017) een tweede fase ingegaan met de landelijke pilot van online bieden. Veertig makelaars door heel Nederland nemen deel aan deze pilot.

Er zijn daarnaast verschillende online platformen waarbij je transparant kan bieden op huizen. Deze initiatieven zijn afgelopen jaar populairder geworden. Voorbeeld is The Next Bid, via deze websites kun je alle biedingen zien. Je kan zien hoeveel personen er bieden én je kan zo vaak bieden als je wilt. Wanneer jouw bod wordt overboden, heb je de mogelijkheid om opnieuw te bieden met een hoger bod. Of je kan je voorwaarden aanpassen. Bieders zien wél de geboden prijzen op het huis voorbij komen maar hebben geen inzicht in de daarbij aangeboden voorwaarden.

Op veilingplatform De Gratis Makelaar is ook bij elke woning het hoogste bod te zien. Wanneer er een hoger bod wordt geplaatst krijgen de geïnteresseerden een automatisch bericht. Met behulp van een biedrobot kan de kopende partij een maximumprijs instellen voor de woning. Wanneer het eerste bod wordt overboden, plaatst de biedrobot automatisch een nieuw bod. De vraagprijs wordt bepaald door de verkoper zelf.

Voordelen en nadelen

Bij transparant bieden is het voor de aankopende partij voordelig dat het bedrag waarmee de biedingen in de meeste gevallen worden overboden relatief laag blijft. Het gaat vaak om vijfhonderd of duizend euro. Open biedingen worden regelmatig verhoogd met vijfhonderd of duizend euro. Terwijl de bedragen bij gesloten biedingen (op inschrijving) kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Maar volledig transparant is het proces toch nog niet. Tot nu toe hebben de bieders geen inzicht in de voorwaarden die andere potentiële kopers hebben geplaatst bij hun bod. Bovendien is het bod dat wordt geplaatst door geïnteresseerde vaak voorwaardelijk herroepelijk. Wat inhoudt dat de bieder zijn of haar bod weer kan intrekken. Ook het aantal bieders per huis wordt bekend gemaakt bij transparant bieden. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor de verkopende partij. Kopers kunnen zien of er veel vraag is naar hun potentiële woning en zien zo of ze hoger moeten bieden.

Fraudegevoelig?

Tot slot vragen wij ons af hoe fraudegevoelig deze methode is. We kunnen ons voorstellen dat verkopers hun vrienden of bekenden kunnen inschakelen om mee te bieden in het proces. De verkoper kan een bod accepteren, ongeacht of het de hoogste bieding is.

Voor een eigenaar die zijn verkoop snel wil afhandelen, zijn transparante huisverkoopplatformen een goede oplossing. Er zijn (vaak twee) vaste bezichtigingsmomenten, een vooraf vastgestelde biedingsperiode en de verkoper kiest zelf op welk bod hij of zij ingaat. De verkoper moet hierbij wel rekening houden met de kans op een minder hoge verkoopprijs dan bij een gesloten bieding, zoals bij kopen op inschrijving.

Makelaarsland biedt de service transparant bieden niet aan. Maar bereken hier wat jouw voordeel is als je met Makelaarsland verkoopt.

Bereken mijn besparing

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.