Wie krijgt jouw huis na overlijden? 

Door
Juul Dijkhuis
op

De nabestaanden erven je bezittingen na jouw overlijden. De eigen woning is hier uiteraard ook een onderdeel van.

Wie de nabestaanden zijn is vastgelegd in de wet, maar in een testament kun je afwijken van de wettelijke bepalingen. Wie erft jouw huis volgens de wet?

Je gaat er vanuit dat je oud wordt, maar toch moet je er rekening mee houden dat het anders kan lopen. Na jouw overlijden komen het huis en de hypotheek in de nalatenschap. Aan de meeste hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Na overlijden van de verzekerde volgt een uitkering die de hypotheek verlaagt of zelfs aflost. Zo voorkom je dat nabestaanden een hoge schuld erven.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

De erfgenamen zijn in de wet onderverdeeld in groepen, namelijk van groep 1 tot groep 4 van bloedverwanten. Eerst komen erfgenamen in de eerste groep in aanmerking. Dat zijn de huwelijkspartner (of geregistreerde partner) en de kinderen. Als er één persoon in deze groep in aanmerking komt voor de erfenis, hebben de erfgenamen in de volgende groepen geen aanspraak meer. Heb je geen huwelijkspartner, geen geregistreerd partner en geen kinderen, dan gaat de nalatenschap naar groep twee. Dat zijn de broers en zussen en de ouders. Komt er nog steeds geen erfgenaam in beeld? Dan volgt pas groep 3 (grootouders) en groep 4 (overgrootouders).

Een huis is niet te verdelen onder erfgenamen

De nalatenschap gaat naar één persoon als je bijvoorbeeld één kind hebt en geen huwelijkspartner. Vaak zijn er meer gerechtigden. Als twee kinderen de erfgenamen zijn, hebben ze ieder recht op de helft van de waarde in het huis. Het huis kan verkocht worden en de euro’s kunnen verdeeld worden. De situatie wordt anders bij het achterlaten van een huwelijkspartner en kinderen. Ieder heeft recht op een gelijk deel van de nalatenschap, maar voor de kinderen is het tegoed niet opeisbaar. Pas bij overlijden van de huwelijkspartner van de overledene is het erfdeel van de kinderen onder normale omstandigheden opeisbaar.

Hoeveel erfbelasting betalen de erfgenamen?

De waarde van het huis minus de hypotheekschuld betalen erfgenamen erfbelasting over. Als waarde van het huis kunnen ze de WOZ-waarde aanhouden van het jaar van het overlijden of van het opvolgende jaar. De heffing voor de partner en de kinderen bedraagt 10% tot een verkrijging van €124.727. Over het meerdere bedraagt de heffing 20%. Voor de partner geldt een hoge vrijstelling van €650.913 en de kinderen zijn voor €20.616 vrijgesteld. Uiteraard wordt bij de waarde van het huis ook de rest van de nalatenschap nog bij opgeteld.

Hoe kun je het zo goed mogelijk regelen voor jouw nabestaanden?

Gezinnen denken vaak onvoldoende na over de financiële gevolgen van het overlijden van één van de partners. Bij het verzekeren wordt er gelijk gedacht aan een uitvaartverzekering, maar het regelen en het betalen van de uitvaart is maar een klein onderdeel van het ontzorgen van het gezin na jouw overlijden. Een volledig afbetaalde eigen woning is aan te raden, maar dat is vaak nog niet voldoende. Het is namelijk nog maar de vraag of er een nabestaandenpensioen in gaat na jouw overlijden of na het overlijden van de partner. Vertrouw hierin niet op de regeling vanuit het sociaal stelsel (Algemene nabestaandenwet).

Bezig zijn met het overlijden is voor niemand een populair onderwerp, maar bespreek het toch een keer op een regenachtige zondag. Door er nu bij stil te staan, kunnen jullie voor het gezin grote geldzorgen voorkomen.

Overweeg je een huis te verkopen, dan zit je misschien nog met veel vragen en kan het prettig zijn om een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Dan krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil sparren met een makelaar

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.