Appartement kopen: waar moet ik op letten?

Een appartement kopen is net even wat ingewikkelder dan het kopen van een gewoon huis. Veel hangt af van de Vereniging van Eigenaren en die heb je niet voor het kiezen. Zorg dus dat je weet hoe de vereniging ervoor staat.

De wet verplicht appartementseigenaren een Vereniging van Eigenaren (VvE) te vormen. Iedere nieuwe eigenaar wordt automatisch lid. De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dat is echter nog geen garantie dat de VvE ook actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal één keer per jaar, heeft een collectieve opstalverzekering, zorgt voor regelmatig onderhoud en een onderhoudsfonds en heeft een bestuurder benoemd. Een appartement in een complex met een actieve VvE is makkelijker te financieren.

Gratis zoekopdracht

Ben jij op zoek naar een appartement? Makelaarsland heeft regelmatig appartementen te koop in heel Nederland, dus ook in jouw regio, plaats of wijk! Maak een gratis zoekopdracht aan en je ontvangt 24/7 het nieuwste en meest complete woningaanbod dat voldoet aan jouw wensen!

 

NVM zoekopdracht aanmaken

Gratis zoekopdracht

Appartement kopen: de VvE

Servicekosten

VvE Servicekosten zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals verzekeringen, glazen wassen, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes enzovoort. Daarnaast wordt een bedrag gereserveerd voor groot onderhoud. De hoogte van de servicekosten hangt af van de leeftijd van het gebouw, de staat van onderhoud, de voorzieningen en de grootte van het appartement.

VvE verantwoordelijk voor onderhoud?

Alle eigenaren gezamenlijk zijn eigenaar van het gebouw als geheel. Ze zijn dan ook met zijn allen verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw, zoals het dak, de gevel en de dragende muren. In het splitsingsreglement en/of het modelreglement staat welke delen van het onderhoud de vereniging voor zijn rekening neemt.

Meerjarenonderhoudsplan VvE

Een VvE met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) wekt vertrouwen. Is zo’n plan er niet, dan is het extra belangrijk om alert te zijn bij het kopen van een appartement. Bij de gemeente of het kadaster kun je navragen of er een aanschrijving geldt voor het complex tot het doen van noodzakelijk onderhoud. Daarnaast is het aan te raden een deskundige te laten meekijken wanneer je een appartement wilt kopen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Reservefonds VvE

Een goed functionerende VvE heeft een reservefonds voor groot onderhoud. Vaak wordt de hoogte hiervan gebaseerd op het Meerjarenonderhoudsplan. Als er geen onderhoudsplan is, dan moet er minimaal 0,5% van de herbouwaarde worden gereserveerd voor onderhoud.

Een reservefonds, de spaarpot van de VvE ,is tegenwoordig wettelijk verplicht, maar toch is het raadzaam om te controleren of deze daadwerkelijk bestaat en in hoeverre die is gevuld. Kersverse kopers lopen anders het risico te moeten bijbetalen voor achterstallig onderhoud. De notaris moet bij de overdracht de grootte van jouw aandeel in het reservefonds vermelden, maar als koper kun je daar beter niet op wachten.

Notulen jaarvergadering VvE

De VvE is wettelijk verplicht minimaal een keer per jaar een ledenvergadering uit te schrijven. Wellicht kun je via de huidige eigenaar of zijn verkopende makelaar notulen van recente vergaderingen en bijbehorende stukken inzien, zoals de balans en de exploitatierekening van het afgelopen boekjaar en de begroting. Notulen geven een aardig inkijkje in de vergaderingen en dus de besluiten die worden genomen over het complex.

Huishoudelijk reglement VvE

In een huishoudelijk reglement staan veel regels beschreven, bijvoorbeeld over het wel of niet toestaan van huisdieren, of was buiten gedroogd mag worden, of harde vloeren zijn toegestaan en of fietsen in de centrale hal geparkeerd mogen worden. Een appartement kopen waarvan je weet of je huisdier er mee naartoe mag verhuizen, is wel zo prettig.

Appartement kopen met aankoopmakelaar

Aan het kopen van een appartement zitten veel juridische haken en ogen. Je koopt geen gebouw, maar het recht om een deel van het gebouw te gebruiken. Daarbij horen een splitsingsakte, splitsingsreglement en eventueel een huishoudelijk reglement. In een splitsingsakte is vastgelegd hoe een gebouw precies is verdeeld in afzonderlijke appartementen. In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren.

Juist bij de aankoop van een appartement is het inschakelen van een aankopend makelaar aan te raden. Je vergroot hiermee niet alleen je kansen, maar een aankoopmakelaar heeft kennis van alle juridische documentatie die gecontroleerd moet worden bij het kopen van een appartement en zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt kopen.

Aankopen met Makelaarsland

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM Makelaar voor de aankoop van jouw droomhuis? Dan is Makelaarsland iets voor jou. Bereken direct wat je kunt besparen als je met ons gaat aankopen. Of vraag een informatiegesprek aan, zodat wij contact met je op kunnen nemen om je alles te vertellen over de aankoopmogelijkheden met Makelaarsland.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de aankoopprijs, maar een vast laag tarief van € 950. Vul jouw verwachte aankoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf woningen bezichtigt en een bod uitbrengt.
Aankoopprijs Verwachte aankoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.00
%
Je bespaart:
2,225

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.