Roerende zaken: wat hoort er bij de overname van een koopwoning?

Door
Roos van Schaaijk
op

De meeste mensen die hun huis verkopen, doen dat als de woning nog bewoond en ingericht is. Je krijgt ten slotte het beste beeld van de ruimte als deze is ingericht. Bovendien krijgen potentiële kopers dan meteen een gevoel bij de sfeer van het huis.

De manier van inrichten kan ervoor zorgen dat potentiële kopers sneller enthousiaster worden, omdat het huis zo mooi is ingericht. Helaas weten de meeste mensen wel dat die stoere eettafel, hippe bank of mooie stoelen niet bij de koop inzitten. Maar wat hoort er wel bij de overname van een koopwoning?

Wat zijn onroerende en roerende zaken?

Bij de verkoop van een woning wordt er onderscheid gemaakt tussen de onroerende zaak en de roerende zaken:

Onroerende zaken

Onroerende zaken horen altijd bij de (ver)koop. Je kunt ze omschrijven als: ‘het eigendom van het perceel grond met woning en verdere aanhorigheden’. Met onroerende zaken worden eigenlijk spullen bedoeld die vastzitten aan het huis. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een schuur, carport en schutting. Een uitzondering zijn dakpannen. Dakpannen zitten niet vast aan het huis, maar toch vallen ze onder onroerende zaken. De reden hiervoor is, omdat het huis zonder dakpannen niet echt als huis te gebruiken is.

Roerende zaken

Roerende zaken horen niet standaard bij de (ver)koop. Je kunt ze omschrijven als spullen die niet nagelvast aan het huis vastzitten. Om deze spullen te verplaatsen, hoef je niks te slopen. Een makkelijk voorbeeld is de inboedel of het meubilair, maar ook vloeren en raamdecoratie vallen onder roerende zaken. Is de vloerbedekking gelijmd, dan hoort dit weer bij onroerende zaken.

Lijst met roerende zaken

Soms is het onduidelijk wat nou onroerend of roerend is. Om onduidelijkheid achteraf te voorkomen wordt er een lijst van zaken die horen bij de koop van het huis. De verkoper krijgt vaak van de makelaar een lijst met onroerende en roerende zaken die ingevuld moet worden. De verkoper geeft hierin aan welke zaken in de woning achterblijven en welke zaken de verkoper meeneemt en welke zaken overgenomen kunnen worden. De verkopers en kopers kunnen dus samen afspreken wat er allemaal bij de overname van de woning is inbegrepen. Als je niks afspreekt dan koop je alleen de onroerende zaken.

Overweeg je je woning te verkopen? Uiteraard kan jouw makelaar je adviseren over het correct invullen van de roerende zakenlijst. In onze brochure lees je meer over onze moderne werkwijze.

Download informatiebrochure

Wat zijn de meest voorkomende roerende zaken die worden overgenomen?

Hoewel roerende zaken niet standaard bij de koop zitten, zijn er een aantal zaken die vaak worden overgenomen door de koper. Je kunt hierbij denken aan onderstaande:

– Vloeren (inclusief ondervloer en plinten)
– Zonwering binnen
– Zonwering buiten
– Keukenapparatuur zoals kookplaat, oven en afzuiger
– Witgoed zoals een vaatwasser, koelkast of vriezer
– Lampen
– Brievenbus
– Deurbel
– Badkameraccessoires zoals een douchegordijn, handdoekenrek
– Vlaggenmast of een voet voor een droogmolen

roerende zaken

Tips voor de verkopende partij

Als je een huis gaat verkopen dan is het aan te raden om te kijken wat je mee kunt nemen naar je nieuwe woning. Wie weet heb je afspraken gemaakt met de verkoper van jouw nieuwe huis en neem je daar de vloer al over. Het is dan slim om de bestaande vloer in je huis die jij verkoopt aan te bieden ter overname. Het scheelt jouw tijd om de vloer eruit te halen en het levert weer geld op.

  1. Kijk wat jij van je huis dat je verkoopt kunt gebruiken in jouw nieuwe huis. Kijk hierbij ook goed naar maatproducten, zoals een rolgordijn. Het kan zijn dat je deze opnieuw wilt gebruiken, maar de maat niet past in je nieuwe huis.
  2. Een nieuwe vloer kost veel geld. Het is goedkoper als je deze kunt gebruiken in je nieuwe huis. Zo hoef je deze niet opnieuw aan te schaffen.
  3. Het scheelt veel tijd om spullen door de nieuwe koper te laten overnemen. Een vloer eruit halen of keukenkastjes demonteren is een flinke opgave.
  4. Als je spullen doorverkoopt, zorg dan voor een redelijke prijs. Als je spullen los verkoopt dan kun je er misschien meer geld voor vangen, maar dit kan soms een tijd duren. Straks heb je allerlei spullen die je moet meeverhuizen en die dan in de weg staan in je nieuwe huis.
  5. Wellicht kun je een aantal dingen tegelijkertijd verkopen voor een vast bedrag. Dan ben je er in 1 keer vanaf.

Huis verkocht en op zoek naar iets nieuws? Wij helpen je graag gratis en vrijblijvend met een hypotheekgesprek.

Ja, ik wil een gratis hypotheekgesprek

 Tips voor de kopende partij

Als je een huis gaat kopen dan is het verstandig om een aantal spullen over te nemen. Het zijn tweedehands spullen en deze zijn gewoonweg goedkoper dan dat je dit opnieuw moet aanschaffen. Wellicht kun je een aantal spullen gebruiken van het huis waar je nu in woont, maar hou ook rekening met maatproducten zoals binnenzonwering.

  1. Het aanschaffen van binnen zonwering is niet goedkoop. Kijk daarom of je de raamdecoratie kunt overnemen. Houten jaloezieën zijn duurzaam, maar niet goedkoop. Als je deze kunt overnemen dan heb je een goede deal.
  2. Ook een nieuwe vloer kost tijd en geld. Vergeet bijvoorbeeld niet de ondervloer en plinten die je ook moet aanschaffen. Daarnaast is de vloer al helemaal op maat gemaakt.
  3. Hoe meer spullen je overneemt, hoe lager de totaalprijs wordt. De verkoper is blij dat hij/zij in één keer van z’n spullen af is. Je kunt hier over onderhandelen. Bied wel een redelijke prijs, de verkoper heeft natuurlijk een bepaalde aanschafwaarde betaald. Houd dat in je achterhoofd.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.