Lijst van zaken: Wat is dat?

Bij het kopen van een huis, zijn er vaak een aantal roerende goederen en onroerende goederen die bij de koop zijn inbegrepen. Hiervoor wordt de lijst van zaken opgesteld. De lijst van zaken kun je direct van internet downloaden.

Stel, je bezichtigt een woning. De woning spreekt je aan, en de inrichting van de woning voldoet aan al jouw woonwensen. Je besluit de woning te kopen en kan niet wachten tot je eindelijk in je nieuwe woning kunt wonen. Maar bij oplevering van de woning staat deze opeens helemaal leeg. Niks van het door jou zo geliefde interieur is nog aanwezig. Dit is natuurlijk een grote teleurstelling, maar had wel voorkomen kunnen worden wanneer er een duidelijke lijst van zaken was opgesteld.

Lijst van zaken

De verkoper kan op de lijst van zaken behorende bij de koopakte aangeven welke roerende goederen en onroerende goederen bij de woning horen, welke tegen een vergoeding overgenomen kunnen worden en welke goederen de hij wilt meenemen. Het is verstandig om de lijst van zaken samen door te lopen, zodat duidelijk is wat er achterblijft in de woning. De lijst van zaken behoedt je zo voor eventuele problemen.

Wat staat er in?

De lijst van zaken omvat alle roerende en onroerende goederen in en om het huis. Hierbij behoort dus ook de tuin, eventuele bergingen die bij het pand aangesloten zijn, maar ook overige zaken als leasecontracten, huurkoopcontracten of huurcontracten die zijn over te nemen. De lijst van zaken omvat de volgende drie hoofdzaken:

  • Tuin
  • Woning
  • Overig

Onder elke van deze punten vallen alle mogelijke roerende en onroerende goederen die bij de verkoop eventueel overgenomen of gekocht kunnen worden of welke de verkoper liever zelf meeneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestrating van de tuin, buitenverlichting of een buitenberging in de tuin. Binnenshuis wordt het al meer werk om alles aan te geven. Dit kan variëren van kleine zaken zoals en vlaggenmast of deurbel tot grotere zaken als vloerdecoratie, CV en isolatievoorzieningen. Ook keukenapparatuur en kasten of bureau’s vallen hieronder.

De laatste categorie is wat minder gebruikelijk. Hieronder vallen namelijk alle zaken die geen eigendom van de verkoper zijn, maar waarvan eventuele leasecontracten, huurkoopcontracten of huurcontracten zijn over te nemen.

Advies van onze makelaars

Wil je graag zaken overnemen van de verkoper en kun je hulp gebruiken bij bijvoorbeeld de onderhandelingen met de verkoper? Bekijk wat onze aankoopmakelaars voor jou kunnen betekenen.

Wat doet een aankoopmakelaar voor mij?

Wanneer moet ik deze invullen?

Om onduidelijkheid tussen beide partijen te vermijden is het handig om de lijst van zaken samen in te vullen. Ben je in onderhandeling met een kopende partij, dan is het handig om direct de lijst met zaken door te lopen. Zo weet de koper ook waar hij/zij aan toe is.

Heb je een vraag over de lijst van zaken, of kunnen wij je ergens anders mee van dienst zijn? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over woningdocumenten

Wat is de lijst van zaken?

Wat is een koopovereenkomst?

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Alle veelgestelde vragen

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.