Eigendomsbewijs van een woning: Wat is dat?

Een eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat jij de eigenaar bent van de woning. Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is dus niet persoonlijk. Bij de overdracht van een woning wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan een volgende eigenaar.

Het eigendomsbewijs wordt ook wel eens anders genoemd. Bijvoorbeeld ‘akte van levering’ of ‘transportakte’. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen. Kom je papieren tegen met de naam ‘akte van levering’, dan heb je het juiste document te pakken.

Wat staat erin?

In het eigendomsbewijs kunnen allerlei belangrijke zaken omschreven zijn zoals erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank, etc.

Ook wordt in het eigendomsbewijs vermeld dat jij de eigenaar bent van de woning en op welke manier de woning in jouw bezit is gekomen. Eventuele eigendomsbelemmeringen staan ook beschreven. Deze informatie is belangrijk voor de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek.

Bent je het eigendomsbewijs verloren of is dit per ongeluk weggeraakt, dan kun je deze bij het Kadaster (tegen betaling) opvragen.

Eigendomsbewijs ontvangen

Je ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Deze wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en aan je toe kan zenden. Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin lees je de meeste juridische bijzonderheden.

Het eigendomsbewijs is één van de documenten die de verkoper kan klaarleggen voor de taxateur/makelaar. Deze controleert of de situatie van de woning nog dezelfde is. Lees hier welke andere stukken je het beste kunt klaarleggen voor de taxateur/makelaar.

Even sparren met een makelaar

Heb je vragen over het eigendomsbewijs of over andere belangrijke zaken die te maken hebben met het kopen of verkopen van een huis? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je even wil overleggen met iemand die daar verstand van heeft.

Bij Makelaarsland kan dat. Laat je gegevens achter en een van onze makelaars belt jou, zodat je snel antwoord hebt op vragen waar je nu mee rondloopt. En je zit helemaal nergens aan vast.

Handig toch?

Ja, bel mij om te overleggen

Veel gestelde vragen over eigendom van woning

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Wanneer ben ik een medeverkoper?

Wat is een leveringsakte?

Alle veelgestelde vragen

Even sparren met een makelaar?

Vraag nu een gesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.