Eigendomsbewijs van een woning: Wat is dat?

Een eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat u de eigenaar bent van de woning. Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is dus niet persoonlijk. Bij de overdracht van een woning wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan een volgende eigenaar.

Andere namen voor het eigendomsbewijs zijn de ‘akte van levering’ of ‘transportakte’. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen. Komt u papieren tegen met de naam ‘akte van levering’, dan heeft u uw eigendomsbewijs gevonden.

Eigendomsbewijs woning

In het eigendomsbewijs kunnen allerlei belangrijke zaken omschreven zijn zoals erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank, etc.

Ook wordt in het eigendomsbewijs vermeld dat u de eigenaar bent van de woning en op welke manier de woning in uw bezit is gekomen. Eventuele eigendomsbelemmeringen staan ook in het eigendomsbewijs. Deze informatie is belangrijk voor de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek.

Bent u uw eigendomsbewijs verloren of is dit per ongeluk weggeraakt, dan kunt u bij het Kadaster (tegen betaling) uw eigendomsbewijs opvragen.

Eigendomsbewijs ontvangen

U ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Uw eigendomsbewijs wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en aan u toe kan zenden. Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin leest u de meeste juridische bijzonderheden.

Het eigendomsbewijs is één van de documenten die de verkoper kan klaarleggen voor de taxateur/makelaar. De taxateur bekijkt het eigendomsbewijs en controleert of de situatie van de woning nog dezelfde is. Lees hier welke andere stukken u het beste kunt klaarleggen voor de taxateur.

Zoekopdracht met de Makelaarsland app

Wilt u op zoek naar uw volgende woning zonder dat u daar te veel moeite voor moet doen? Dan heeft Makelaarsland voor u de oplossing met de gratis zoekopdracht in de Makelaarsland app. Door het plaatsen van een zoekopdracht ontvangt u 24/7 het laatste woningaanbod dat voldoet aan al uw woonwensen.

Maak NVM zoekopdracht aan!

Wilt u ook op zoek naar uw volgende droomhuis? Maak dan nu een zoekopdracht aan en download de app!


Google play Store

App Store

Veel gestelde vragen over eigendom van woning

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Wanneer ben ik een medeverkoper?

Wat is een leveringsakte?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.