Eigendomsbewijs van een woning: Wat is dat?

Een eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat jij de eigenaar bent van de woning. Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is dus niet persoonlijk. Bij de overdracht van een woning wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan een volgende eigenaar.

Andere namen voor het eigendomsbewijs zijn de ‘akte van levering’ of ‘transportakte’. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen. Kom je papieren tegen met de naam ‘akte van levering’, dan heb je het eigendomsbewijs gevonden.

Eigendomsbewijs woning

In het eigendomsbewijs kunnen allerlei belangrijke zaken omschreven zijn zoals erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank, etc.

Ook wordt in het eigendomsbewijs vermeld dat jij de eigenaar bent van de woning en op welke manier de woning in jouw bezit is gekomen. Eventuele eigendomsbelemmeringen staan ook in het eigendomsbewijs. Deze informatie is belangrijk voor de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek.

Bent je het eigendomsbewijs verloren of is dit per ongeluk weggeraakt, dan kun je bij het Kadaster (tegen betaling) jouw eigendomsbewijs opvragen.

Eigendomsbewijs ontvangen

Je ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Je eigendomsbewijs wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en aan je toe kan zenden. Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin lees je de meeste juridische bijzonderheden.

Het eigendomsbewijs is één van de documenten die de verkoper kan klaarleggen voor de taxateur/makelaar. Deze bekijkt het eigendomsbewijs en controleert of de situatie van de woning nog dezelfde is. Lees hier welke andere stukken je het beste kunt klaarleggen voor de taxateur/makelaar.

Zoekopdracht met de Makelaarsland app

Wil je op zoek naar je volgende woning zonder dat je daar te veel moeite voor moet doen? Dan heeft Makelaarsland voor jou de oplossing met de gratis zoekopdracht in de Makelaarsland app. Door het plaatsen van een zoekopdracht ontvang je 24/7 het laatste woningaanbod dat voldoet aan al jouw woonwensen.

Maak NVM zoekopdracht aan!

Wil jij ook op zoek naar je volgende droomhuis? Maak dan nu een zoekopdracht aan en download de app!


Google play Store

App Store

Veel gestelde vragen over eigendom van woning

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Wanneer ben ik een medeverkoper?

Wat is een leveringsakte?

Alle veelgestelde vragen

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.