Eigendomsbewijs van een woning: Wat is dat?

Natuurlijk, je huis bestaat uit de stenen, de ramen, muren en pannen op het dak. Maar nét zo belangrijk is wat er op papier staat! Het eigendomsbewijs is het officiële bewijs dat jij de eigenaar van het huis bent.

Toch hoort het eigendomsbewijs bij het huis; bij de overdracht wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan de volgende eigenaar. Het eigendomsbewijs is door het Kadaster gewaarmerkt. Het wordt ook vaak ‘akte van levering’ of ‘transportakte’ genoemd. Dit zorgt soms voor verwarring. Maar, kom je papieren tegen met de naam ‘akte van levering’, dan heb je het juiste document te pakken.

Wat staat erin?

In het eigendomsbewijs staat het huis en alles wat daarbij hoort beschreven. Denk aan locatie en afmetingen. Maar bijvoorbeeld ook zaken als erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank en meer van dat soort zaken. Zo is duidelijk wat er allemaal onder het eigendom valt.

Natuurlijk staat er ook in wie de eigenaar is en hoe die in het bezit van het huis is gekomen. Ook staan er eventuele eigendomsbelemmeringen in, als die er zijn. Deze informatie is belangrijk voor de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek.

Ben je het eigendomsbewijs kwijt, dan kun je bij het Kadaster (tegen betaling) een nieuw document opvragen.

Eigendomsbewijs ontvangen

Je ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Dit document wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en jou kan toesturen . Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin staan de meeste juridische bijzonderheden.

Advies van onze makelaars

Het eigendomsbewijs is één van de documenten die je als verkoper alvast kan klaarleggen voor wanneer wij de woning komen opnemen. De Makelaarsland Agent controleert of de situatie van de woning nog dezelfde is. Lees hier welke andere stukken je het beste kunt klaarleggen voor de makelaar.

Heb je vragen over het eigendomsbewijs of wil je even overleggen over belangrijke zaken die te maken hebben met het kopen of verkopen van je huis? Geen probleem. Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Gratis adviesgesprek

Advies van onze makelaars

Veelgestelde vragen over eigendom van woning

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Wanneer ben ik een medeverkoper?

Wat is een leveringsakte?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.