Toch hoort het eigendomsbewijs bij het huis; bij de overdracht wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan de volgende eigenaar. Het eigendomsbewijs is door het Kadaster gewaarmerkt. Het wordt ook vaak ‘akte van levering’ of ‘transportakte’ genoemd. Dit zorgt soms voor verwarring. Maar, kom je papieren tegen met de naam ‘akte van levering’, dan heb je het juiste document te pakken.
Wat staat erin?
In het eigendomsbewijs staat het huis en alles wat daarbij hoort beschreven. Denk aan locatie en afmetingen. Maar bijvoorbeeld ook zaken als erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank en meer van dat soort zaken. Zo is duidelijk wat er allemaal onder het eigendom valt.
Natuurlijk staat er ook in wie de eigenaar is en hoe die in het bezit van het huis is gekomen. Ook staan er eventuele eigendomsbelemmeringen in, als die er zijn. Deze informatie is belangrijk voor de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek.
Ben je het eigendomsbewijs kwijt, dan kun je bij het Kadaster (tegen betaling) een nieuw document opvragen.
Eigendomsbewijs ontvangen
Je ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Dit document wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en jou kan toesturen . Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin staan de meeste juridische bijzonderheden.