Huis kopen en verkopen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en heb je zelf een woning te verkopen? Dan vraag je je vast af wat een verstandige volgorde is. Eerst kopen, of eerst verkopen? We brengen beide scenario's voor je in kaart, dan kun je zelf een weloverwogen keuze maken.

Funda onderzocht vorig jaar dat 77% van de doorstromers wacht met de verkoop van hun woning totdat ze een nieuw huis hebben gevonden. De overige 23% durft het wel aan om in de huidige krappe woningmarkt eerst te verkopen en daarna iets nieuws te zoeken (bron: funda). Gevolg: een woningmarkt die muurvast zit. Wat is in jouw situatie verstandig?

Eerst een huis kopen en dan verkopen

In de huidige woningmarkt is de kans groot dat je je huis snel verkoopt, dus eerst een huis kopen en dan verkopen is een goede optie. Een groot voordeel is dat je zeker bent dat je maar één keer hoeft te verhuizen en dat scheelt tijd en geld. En als er nog verbouwd of geklust moet worden aan het nieuwe huis, dan heb je daar alle tijd voor als je eerst koopt en daarna verkoopt.

Nadeel: Dubbele maandlasten

Ondanks de krapte op de markt kan het zijn dat jouw huis toch niet zo snel verkoopt als verwacht of dat je na verkoop nog een paar maanden moet wachten tot de overdracht. Daardoor kun je met dubbele maandlasten komen te zitten. Laat je hierover goed informeren. Je verkoopmakelaar kan de verwachte verkoopsnelheid van je huis inschatten en een hypotheekadviseur geeft je inzicht in hoe lang je dubbele maandlasten kunt dragen. Bij de bank moet je kunnen aantonen dat je de maandlasten van je nieuwe hypotheek 12 tot 24 maanden kunt betalen.

Gevolgen voor je hypotheek

Wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis te financieren? Zolang je oude huis nog niet is verkocht, heb je daarvoor een overbruggingshypotheek nodig. Hiermee financier je de (verwachte) overwaarde. Ook als je die nog niet hebt omdat het huis nog niet is verkocht of betaald. Zodra je huis is verkocht, los je met de opbrengst inclusief overwaarde de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af. Houd er rekening mee dat voor deze hypotheekvorm vaak een hogere rente geldt, waardoor de maandlasten over dit deel hoger kunnen zijn.

Dubbele hypotheekrenteaftrek

De Belastingdienst helpt woningeigenaren met dubbele woonlasten door op beide hypotheken hypotheekrenteaftrek toe te staan. In het jaar waarin je je je oude woning verlaat plus drie extra jaren heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen.

Eerst je huis verkopen en dan kopen

Een belangrijk voordeel van eerst je huis verkopen en dan een nieuw huis kopen is dat je precies weet wat je financiële mogelijkheden zijn. De overwaarde kan hoger of lager zijn dan je in eerste instantie had verwacht, waardoor je je wellicht op andere woningen kunt focussen. Daarnaast sta je sterker tijdens de onderhandelingen als je precies weet tot hoe ver je kunt gaan. Een ander groot voordeel is dat je geen risico op dubbele maandlasten loopt én je hoeft geen overbruggingshypotheek af te sluiten.

No risk clausule in de koopovereenkomst

Mocht je eerst willen verkopen en daarna willen aankopen, maar ben je bang dat je oude huis al verkocht is terwijl je nog geen nieuwe gevonden hebt? Dan kan de no risk clausule uitkomst bieden. Als je als verkoper overeenstemming hebt bereikt met een koper kun je in de koopovereenkomst een clausule opnemen waarbij wordt omschreven dat je bijvoorbeeld 6 maanden de tijd krijgt om een nieuwe woning aan te kopen. Lukt dit niet? Dan kan je de koopovereenkomst ontbinden of de termijn van het voorbehoud verlengen. Met deze no risk clausule wordt het voor verkopers mogelijk om eerst te verkopen en pas daarna te kopen, zonder het risico om dakloos te worden.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.