NVM no risk clausule: hoe werkt dat?

Het kan zijn dat je nu net die ene droomwoning hebt gevonden maar deze niet eerder wilt kopen voordat je eigen huis verkocht is. Hiervoor is de NVM no risk-clausule bedacht. Met deze clausule in het koopcontract zit je namelijk niet vast aan de koop van de nieuwe woning totdat je eigen woning verkocht is. Wel zo veilig!

Ook bij Makelaarsland kan je een bod uitbrengen onder voorbehoud van de verkoop van jouw eigen woning, met de NVM no risk clausule dus. Zo loop je geen risico op het bezit van twee woningen, en draag je dus niet onnodig dubbele lasten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en wil je deze gewoon even aan een makelaar stellen, zonder ergens aan vast te zitten? Dat kan. Laat een van onze makelaars jou terugbellen, helemaal vrijblijvend.

Ja, ik wil sparren met een makelaar

NVM no risk clausule, hoe werkt dat nou?

Kort gezegd, houdt de NVM No Risk clausule in dat je niet verplicht bent tot koop van de nieuwe woning, zolang de oude woning niet binnen de gestelde termijn verkocht is. Je kunt dan namelijk ontbinden op basis van de NVM No Risk clausule.

Je brengt een bod uit onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning. Indien er na de onderhandelingen overeenstemming wordt bereikt over de koopsom, aanvaardingsdatum en voorwaarden wordt de koopovereenkomst door Makelaarsland opgesteld. Hierin wordt een extra artikel opgenomen (de NVM No Risk clausule), waarin staat dat je de koop kosteloos kunt ontbinden wanneer er binnen de afgesproken termijn (bijvoorbeeld 6 maanden) geen koper voor jouw eigen huis is gevonden.

No risk voor de verkoper

Aan de clausule kan nog een tweede lid worden toegevoegd. Hierin wordt bepaald dat de verkoper de mogelijkheid behoudt om zijn huis te blijven aanbieden om zodoende een eventuele betere aanbieding te ontvangen van een tweede koper. Mocht dit gebeuren, dan krijgt de eerste koper nog altijd de gelegenheid om de woning tegen de eerder overeengekomen voorwaarden te kopen. Kiest de eerste koper hiervoor, dan moet er binnen 48 uur na de mededeling een getekende overeenkomst liggen.

Regels

Net als bij elke andere clausule zijn er natuurlijk regels aan verbonden. Binnen de NVM No Risk clausule is dit niet anders. Allereerst wordt de kopende partij verzocht elke mogelijke handeling te ondernemen die benodigd is om de eigen woning te verkopen. Zo wordt er voor gezorgd dat de koop niet door ongegronde redenen ontbonden wordt. Ook is het verplicht in het geval van ontbinding, dit schriftelijk duidelijk te maken aan de wederpartij. Elke vorm van bewijs moet worden toegevoegd zodat er geen onduidelijkheid ontstaat omtrent de verkoop van de woning.

Meer weten over de NVM no risk clausule of wil je jouw huis aan- of verkopen met Makelaarsland? Vraag dan nu een gratis informatiegesprek aan, waarin wij je vragen graag beantwoorden.

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen

Wat houdt de NVM No Risk clausule in?

Wat is de NVM?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.