NVM no risk clausule: hoe werkt dat?

Het kan zijn dat je jouw droomhuis nog niet wilt kopen, voordat je eigen huis verkocht is of andersom. Logisch in deze huizenmarkt. Maar er is een mogelijkheid om toch eerst te kopen en dan te verkopen, zonder met een dubbele lasten te zitten: de NVM No Risk clausule.

NVM no risk clausule: hoe werkt dat?

NVM no risk clausule voor koper

Kort gezegd, houdt de NVM No Risk clausule in dat je niet verplicht bent tot koop van de nieuwe woning, zolang de oude woning niet binnen de gestelde termijn verkocht is. Je kunt dan namelijk ontbinden op basis van de NVM No Risk clausule.

Je brengt een bod uit onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning. Indien er na de onderhandelingen overeenstemming wordt bereikt over de koopsom, aanvaardingsdatum en voorwaarden wordt de koopovereenkomst door Makelaarsland opgesteld. Hierin wordt een extra artikel opgenomen (de NVM No Risk clausule), waarin staat dat je de koop kosteloos kunt ontbinden wanneer er binnen de afgesproken termijn (bijvoorbeeld 6 maanden) geen koper voor jouw eigen huis is gevonden.

Aan de clausule kan nog een tweede lid worden toegevoegd. Hierin wordt bepaald dat de verkoper de mogelijkheid behoudt om zijn huis te blijven aanbieden om zodoende een eventuele betere aanbieding te ontvangen van een tweede koper. Mocht dit gebeuren, dan krijgt de eerste koper nog altijd de gelegenheid om de woning tegen de eerder overeengekomen voorwaarden te kopen. Kiest de eerste koper hiervoor, dan moet er binnen 48 uur na de mededeling een getekende overeenkomst liggen.

Regels

Net als bij elke andere clausule zijn er natuurlijk regels aan verbonden. Ook bij Makelaarsland kan je een bod uitbrengen onder voorbehoud van de verkoop van jouw eigen woning, met de NVM no risk clausule dus. Zo loop je geen risico op het bezit van twee woningen, en draag je dus niet onnodig dubbele lasten.

NVM No Risk clausule voor verkoper

De NVM heeft een No Risk clausule voor verkopers in het leven geroepen. Met deze clausule kan doorstroom op de huizenmarkt bevordert worden. De NVM No Risk voor de verkoper is een afgeleide van de klassieke clausule voor de koper (zie toelichting hierboven). Bij deze clausule neemt de verkoper het voorbehoud ‘Verkopen onder voorbehoud van koop’ op. Dit betekent dat de verkoper met een gerust hart op zoek kan naar een nieuwe woning met de wetenschap dat zijn eigen woning verkocht is.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Als een verkoper overeenstemming heeft bereikt met een koper wordt in de koopovereenkomst een clausule opgenomen waarbij wordt omschreven dat de verkoper bijvoorbeeld 6 maanden de tijd krijgt om een nieuwe woning aan te kopen. Lukt dit niet? Dan kan een verkoper de koopovereenkomst ontbinden of de termijn van het voorbehoud verlengen. Met deze clausule wordt het voor verkopers mogelijk om eerste te verkopen en pas daarna te kopen, zonder het risico om dakloos te worden!

Meer weten over de NVM No Risk clausule of wil je jouw huis aan- of verkopen met Makelaarsland? Vraag dan nu een gratis informatiegesprek aan, waarin wij je vragen graag beantwoorden.

Gratis adviesgesprek

Veel gestelde vragen

Wat houdt de NVM No Risk clausule in?

Wat is de NVM?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.