Huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis

De huidige situatie rondom het coronavirus heeft ontzettend veel invloed op iedereen. Wij krijgen veel vragen over het verkopen of kopen van een huis. Lees hier hoe Makelaarsland omgaat met de maatregelen en hoe je ook nú een geslaagde aan- of verkoop kunt realiseren.

Scroll direct naar:
Huis verkopen en het coronavirus
Blijft Makelaarsland gewoon open?
Woningopname en bezichtigingen
Bezichtigen op afstand
Het proces van bieden en afwikkeling
Digitaal ondertekenen koopakte

Wat doet de huizenmarkt tijdens de coronacrisis?

De bezichtigingen in het hele land nemen af, maar er wordt nog volop gekocht. Met name de oriënterende huizenzoekers haken af. Zowel vanwege het coronavirus, als de economische gevolgen ervan. Potentiële kopers met serieuze plannen zijn echter nog volop aanwezig in de markt. Vooralsnog zien we dan ook geen effect op de verkoopresultaten.

Afgelopen dagen werden net zoveel woningen verkocht als 1 week geleden en de hoogte van de biedingen is vergelijkbaar. Ook stijgt het aantal nieuwe verkoopopdrachten bij Makelaarsland fors.

“Het is goed verklaarbaar dat woningen nog steeds goed verkocht worden ondanks vraaguitval. De rente is zeer laag en de markt nog steeds oververhit. Dat er nu een toename is van nieuwe verkoopopdrachten is logisch. De huizenprijzen zijn explosief gestegen en daar willen verkopers nog van profiteren. Of dit snel gaat veranderen en de prijzen zullen dalen is nu nog niet te zeggen,” aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

Huis verkopen en het coronavirus

Makelaarsland biedt, vanwege het coronavirus, nu een aantal keuzes aan om je huis te verkopen of alvast de nodige voorbereidingen te treffen.

  • Alles opstarten en in verkoop zetten. We gaan gewoon aan de slag zoals normaal ook het geval zou zijn. In circa 10 dagen staat jouw woning op funda.
  • Alles opstarten maar nog niet in verkoop zetten. Wij treffen alle voorbereidende werkzaamheden zoals woningopname, fotoreportage en het organiseren van alle juridische zaken. Zodra de rust gekeerd is, kan je woning direct in verkoop.
  • Alleen starten met voorbereidende werkzaamheden. We plannen de afspraken voor woningopname en fotoreportage alvast in over een aantal weken, zodat je niet hoeft te wachten als de markt weer aantrekt. In de tussentijd kunnen jij en wij alvast starten met de voorbereidingen.

Wil je starten met de voorbereidingen of snel in de verkoop? Graag adviseren wij jou en kijken we samen naar de aanpak die het beste past in jouw situatie.

Blijft Makelaarsland gewoon open?

Ja, wij blijven 6 dagen per week telefonisch goed bereikbaar via 088 200 2000 en ook per e-mail beantwoorden we alle vragen (info@makelaarsland.nl).

In onze branche hebben wij het geluk dat we onze aankoop- en verkoopwerkzaamheden goed kunnen blijven uitvoeren. Onze bezetting op kantoor is teruggebracht naar 20%, maar de andere 80% werkt vanuit huis. Van origine zijn wij een online organisatie, waardoor veel processen geautomatiseerd zijn en op afstand worden geregeld. Daardoor hoeven we niet veel wijzigingen in onze digitale processen door te voeren om ook nu onze klanten goed te blijven bedienen.

Woningopname en bezichtigingen

Het kopen of verkopen van je huis hoeft bij ons geen vertraging op te lopen tijdens de coronacrisis. De woningopnames worden nog steeds uitgevoerd (met inachtneming van de maatregelen van de RIVM) en ook onze lokale Makelaarsland Agents zijn werkzaam in hun gebied. Als we kijken naar de adviezen van het RIVM, dan kunnen ook bezichtigingen gewoon doorgaan, mits aan de extra gestelde maatregelen wordt voldaan. Alle ‘open huis’-evenementen zijn wel geannuleerd en kunnen voorlopig ook niet worden aangevraagd via Makelaarsland.

Tref tijdens bezichtigingen en woningopnames altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Was vóór en na de komst van de taxateur of geïnteresseerden je handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Schud geen handen en blijf op gepaste afstand (minimaal 1,5 meter)
  • Raak niet onnodig veel zaken (zoals deurklinken) aan tijdens de bezichtiging
  • Doe een rondleiding met maximaal twee personen tegelijkertijd
  • Maak geen bezichtigingsafspraak bij verkoudheidsklachten

Uiteraard nemen onze makelaars ook alle voorzorgmaatregelen. Meer informatie over besmetting, hygiëne- en voorzorgsmaatregelen vind je op de website van de RIVM.

Raadpleeg de website van de RIVM

Bezichtigen op afstand

We zien dat geinteresseerden minder makkelijk langs willen komen voor een bezichtiging. Ook zijn er verkopers die een huisbezoek liever niet laten plaatsvinden. Makelaarsland test daarom met het ‘bezichtigen op afstand’. Daarmee wordt fysiek huisbezoek zoveel mogelijk vermeden.

Hoe gaat het in zijn werk? Bij Makelaarsland leidt een groot deel van de verkopers de belangstellenden zelf rond. Maar in plaats van een fysieke rondleiding wordt een videochat-afspraak via Facebook Messenger of Whatsapp gemaakt tussen verkoper en potentiële kopers.

De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De verkoper kan over de noemenswaardige zaken vertellen en de potentiële koper kan rustig kijken, vragen stellen en zo toch een goed beeld krijgen van de woning.

Een andere optie die 18 maart 2020 voor het eerst werd aangeboden is het ‘open huis’ via Facebook. Een live presentatie van de woning die door iedereen te volgen is. De presentatie door Makelaarsland Agent Patrick van Meersbergen was een groot succes. De woning werd namelijk daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest.

Het proces van bieden en afwikkeling

Makelaarsland werkt papierloos. Als potentiële koper krijg je toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelen gaat vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst digitaal. Zo wordt fysiek contact tot een minimum beperkt.

Fysieke bezichtigingen zijn nog steeds mogelijk. Deze worden door de verkoper zelf of de Makelaarsland agent verzorgd. In alle gevallen wordt erop aangedrongen om met zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in de woning aanwezig te zijn en gepaste afstand te bewaren.

Digitaal ondertekenen

Er zijn twee momenten in het verkoop- en aankoopproces waarbij Makelaarsland, door zijn slimme oplossingen, fysiek contact kan uitsluiten: het tekenen van de opdracht tot dienstverlening en het tekenen van de koopovereenkomst. Dat kan bij ons digitaal.

Het digitaal ondertekenen wordt in samenwerking met iDIN gedaan. Deze partij controleert de identiteit van alle partijen die ondertekenen. iDIN is het gezamenlijk initiatief van diverse grote Nederlandse banken, waarmee de identiteit van koper en verkoper kan worden vastgesteld.

Met deze werkwijze neemt Makelaarsland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om klanten te blijven bedienen en tegelijkertijd de veiligheid, voor zowel kopers, verkopers als medewerkers van Makelaarsland, centraal te stellen.

Wil je starten met de voorbereidingen of snel in de verkoop? Graag adviseren wij jou en kijken we samen naar de aanpak die het beste past in jouw situatie.

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.