Uw huis verkopen met verlies

Staat uw woning al geruime tijd in verkoop en kunt u niet meer zakken met de prijs, omdat u anders uw huis moet verkopen met verlies? Of heeft u besloten uw woningverkoop uit te stellen, omdat u bang bent dat uw hypotheek hoger is dan de opbrengst? Een huis verkopen met verlies is een probleem. Toch zijn er oplossingen waardoor u wél verder kunt en niet langer 'gevangen zit' in uw huidige huis.

Wat is een restschuld?

Moet u uw huis verkopen met verlies, dan heeft u waarschijnlijk een restschuld. Uw woning staat dan ook wel ‘onder water’.

Een restschuld ontstaat als de verkoopwaarde van uw huis lager is dan het hypotheekbedrag dat er op rust, en er onvoldoende is gespaard in een kapitaalverzekering of op de bank ter compensatie van deze restschuld. Echter, uw huis verkopen met verlies is al lang niet meer iets waarvoor u zich zou moeten schamen.

Hoe werkt het?
Stel, u koopt een huis voor €200.000. U wilt nog wat aanpassingen doen en heeft het liefst een kleine buffer, dus u sluit een hypotheek van €220.000 af. In dit voorbeeld gaan wij uit van een aflossingsvrije hypotheek. Helaas is de woning de afgelopen jaren 10% minder waard geworden. U weet het huis alsnog voor €185.000 te verkopen. Omdat u niet op de hypotheek heeft afgelost zit u nu met een restschuld van €35.000.

Huis verkopen met verlies: wat u kunt doen

Indien u uw huis wilt verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven bij uw makelaar en hypotheekadviseur. Zo kunnen zij met u meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld beperken:

  • Elke huiseigenaar die een woning verkoopt met verlies kan de rente en kosten voor de lening waarmee ze de restschuld afbetalen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken.
  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt uw restschuld in een nieuwe woning mee te financiering dient u de restschuld in 10 jaar af te lossen. Dit heeft een verhogend effect op uw maandlasten.
  • Gaat u uw huis verkopen met verlies, dan kan in bepaalde gevallen de restschuld gedeeltelijk of zelfs geheel worden kwijtgescholden. In de meeste gevallen kunt u een lening voor uw restschuld afsluiten met gunstige rente. Het aflossen van uw restschuld gaat naar draagkracht. U betaalt dus nooit meer dan u kunt betalen.
  • Mocht u uw woning willen verkopen maar heeft u nog geen definitieve zekerheid van de geldverstrekker over de financiering van uw restschuld, dan kunt u een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst. Zo wordt u bij een koopovereenkomst niet gedwongen te verkopen.
  • Wanneer uw woning via gedwongen verkoop wordt verkocht en uw hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie, neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld over.

Moet u uw huis verkopen met verlies, of wilt u graag informatie over de restschuld? Vraag dan nu een informatiegesprek aan waarin wij de tijd nemen voor uw vraag!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over huis verkopen

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Hoe plaats ik mijn huis in verkoop bij Makelaarsland?

Wat doet Makelaarsland voor mij?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.