Je huis verkopen met verlies

Staat jouw woning in verkoop en kun je niet zakken met de prijs, omdat je anders je huis moet verkopen met verlies? Of heb je besloten je woningverkoop uit te stellen, omdat je bang bent dat je hypotheek hoger is dan de opbrengst? Een huis verkopen met verlies is een probleem. Toch zijn er oplossingen waardoor je wél verder kunt en niet langer ‘gevangen zit’ in je huidige huis.

Wat is een restschuld?

Moet je je huis verkopen met verlies, dan heb je waarschijnlijk een restschuld. Je woning staat dan ook wel ‘onder water’.

Een restschuld ontstaat als de verkoopwaarde van je huis lager is dan het hypotheekbedrag dat er op rust, en er onvoldoende is gespaard in een kapitaalverzekering of op de bank ter compensatie van deze restschuld.

Wat is een restschuld?

Huis verkopen met verlies: wat je kunt doen

Indien je je huis wilt verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven bij je makelaar en hypotheekadviseur. Zo kunnen zij met je meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld beperken:

  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt je restschuld in een nieuwe woning mee te financiering dien je de restschuld in 10 jaar af te lossen. Dit heeft een verhogend effect op je maandlasten.
  • Ga je je huis verkopen met verlies, dan kan in bepaalde gevallen de restschuld gedeeltelijk of zelfs geheel worden kwijtgescholden. Hier kom je voor in aanmerking als je een NHG-hypotheek hebt. In de meeste gevallen kun je een lening voor je restschuld afsluiten met gunstige rente. Het aflossen van je restschuld gaat naar draagkracht. Je betaalt dus nooit meer dan je kunt betalen.
  • Mocht je je woning willen verkopen maar heb je nog geen definitieve zekerheid van de geldverstrekker over de financiering van je restschuld, dan kun je een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst. Zo word je bij een koopovereenkomst niet gedwongen te verkopen.
  • Wanneer je woning via gedwongen verkoop wordt verkocht en je hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie, neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld over.

Moet je je huis verkopen met verlies en wil je een makelaar die je daarbij begeleidt? Vraag dan een informatiegesprek aan. Een van onze adviseurs neemt contact met je op en bespreekt jouw situatie en de mogelijkheden bij Makelaarsland.

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.