Je huis verkopen met verlies

Staat jouw woning al geruime tijd in verkoop en kun je niet meer zakken met de prijs, omdat je anders je huis moet verkopen met verlies? Of heb je besloten je woningverkoop uit te stellen, omdat je bang bent dat je hypotheek hoger is dan de opbrengst? Na het verkopen van een huis achterblijven met een restschuld is een probleem. Toch zijn er oplossingen waardoor je wél verder kunt en niet langer 'gevangen zit' in je huidige huis.

Je hebt een restschuld als de verkoopwaarde van je huis lager is dan het hypotheekbedrag dat er op rust en er onvoldoende is gespaard in een kapitaalverzekering of op de bank ter compensatie van deze restschuld.

Een huis verkopen met verlies is geen schande

Je huis verkopen met verlies is al lang niet meer iets waarvoor je je zou moeten schamen.

Wat je kan doen

Indien je je huis wil verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven bij je makelaar en hypotheekadviseur. Zo kunnen zij met je meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld beperken:

  • Elke huiseigenaar die een woning verkoopt met verlies kan de rente en kosten voor de lening waarmee ze de restschuld afbetalen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken.
  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt je restschuld in een nieuwe woning mee te financiering dien je de restschuld in 10 jaar af te lossen. Dit heeft een verhogend effect op jouw maandlasten.
  • Als je je huis verkoopt met restschuld, kan in bepaalde gevallen de restschuld gedeeltelijk of zelfs geheel worden kwijtgescholden. In de meeste gevallen kun je een lening voor je restschuld afsluiten met gunstige rente. Het aflossen van uw restschuld gaat naar draagkracht. Je betaalt dus nooit meer dan u kunt betalen.
  • Wanneer je woning via gedwongen verkoop wordt verkocht en je hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie, neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld over.

Meer weten?
Wilt je meer informatie over het verkopen van uw huis met verlies (mogelijke restschuld)? Neem contact op met Makelaarsland via 088 200 2000 of info@makelaarsland.nl. Wij adviseren je graag vrijblijvend.