Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Wat houdt dat in?

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat je veilig en verantwoordelijk een huis koopt. Met de Nationale Hypotheek Garantie koop je namelijk met de garantie dat de hypotheekverstrekker al het uitgeleende geld terugkrijgt als het huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan de waarde van de totale hypotheekschuld.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): wat is dat?

De Nationale Hypotheek Garantie is een fonds vanuit de overheid, waarbij woningkopers een garantie krijgen op hun hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag voor aankoop van een woning onder NHG is sinds 1 januari 2021 gesteld op € 325.000. Wanneer je een huis koopt onder NHG, krijg je een lagere hypotheekrente aangeboden bij je hypotheekverstrekker, omdat deze minder risico loopt. Het rentevoordeel met de Nationale Hypotheek Garantie kan oplopen tot 0,7% per jaar.

Beroep doen op NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is in het leven geroepen om woningkopers veilig en verantwoord te kunnen laten lenen. Een hypotheek onder NHG houdt in dat, indien de woningbezitter de hypotheek niet meer kan betalen, de eventuele restschuld die ontstaat bij (gedwongen) verkoop van de woning, wordt kwijtgescholden. Voorwaarde is wel dat kan worden aangetoond dat de verkoper er alles aan heeft gedaan om het verlies te voorkomen of zo laag mogelijk te houden. Redenen om een beroep op NHG te doen zijn een scheiding, het verlies van een baan of het arbeidsongeschikt raken of overlijden van een partner. Hier kun je de NHG hypotheek berekenen en zien hoeveel je kunt lenen.

Huis verkopen met restschuld

Staat je huis in verkoop of heb je jouw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Als je een hypotheek met NHG hebt, dan kan je hypotheekverstrekker een declaratie indienen bij NHG. Vervolgens wordt gekeken of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld. Pas nadat je woning verkocht is, doet NHG uitspraak.

Heb je een vraag over de Nationale Hypotheek Garantie of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Informatiegesprek aanvragen

Stefan

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

Veel gestelde vragen over de NHG

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.