Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Wat houdt dat in?

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat je veilig en verantwoordelijk een huis koopt. Met de Nationale Hypotheek Garantie koop je namelijk met de garantie dat de hypotheekverstrekker (in bepaalde situaties) al het uitgeleende geld terugkrijgt als het huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan de waarde van de totale hypotheekschuld.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): wat is dat?

De Nationale Hypotheek Garantie is een fonds vanuit de overheid, waarbij woningkopers een garantie krijgen op hun hypotheek. De NHG grens 2022 is sinds 1 januari gesteld op € 355.000. Dat betekent dat het maximale hypotheekbedrag voor aankoop van een woning onder NHG op ruim 3,5 ton ligt.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): wat is dat?

Wil je een huis kopen onder Nationale Hypotheek Garantie, dan krijg je een lagere hypotheekrente aangeboden bij je hypotheekverstrekker, omdat deze minder risico loopt. Het rentevoordeel met de Nationale Hypotheek Garantie kan oplopen tot enkele tienden korting op de hypotheekrente.

Beroep doen op NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is in het leven geroepen om woningkopers veilig en verantwoord te kunnen laten lenen. Een NHG hypotheek houdt in dat, als de woningbezitter de hypotheek niet meer kan betalen, de eventuele restschuld die ontstaat bij (gedwongen) verkoop van de woning, wordt kwijtgescholden. Voorwaarde is wel dat kan worden aangetoond dat de verkoper er alles aan heeft gedaan om het verlies te voorkomen of zo laag mogelijk te houden. Redenen om een beroep op NHG te doen zijn een scheiding, het verlies van een baan of het arbeidsongeschikt raken of overlijden van een partner.

Beroep doen op NHG

NHG kosten

NHG kosten zijn in 2022 eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Dat is maximaal € 2.130. Voor wie energiebesparende aanpassingen meefinanciert, kost NHG maximaal € 2.257,80. Wil je een huis kopen met nationale hypotheek garantie, dan moet je dus meer geld kunnen inleggen (bron: eigenhuis.nl).

Huis verkopen met restschuld

Staat je huis in verkoop of heb je jouw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Als je een hypotheek met NHG hebt, dan kan je hypotheekverstrekker een declaratie indienen bij NHG. Vervolgens wordt gekeken of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld. Pas nadat je woning verkocht is, doet NHG uitspraak.

Heb je een vraag over de Nationale Hypotheek Garantie of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Gratis adviesgesprek

Veel gestelde vragen over de NHG

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Alle veelgestelde vragen

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.