Restschuld: hoe gaat u hier mee om?

Huiseigenaren met een huis waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis hebben een potentiële restschuld, maar alleen als het huis wordt verkocht is er een issue. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen. U kunt zelfs uw huis verkopen en doorstromen naar uw droomhuis. Zo zit u niet vast aan een restschuld!

In de jaren vanaf 2008 zijn de huizenprijzen gezakt. Dit kunt u zien als een te verwachten correctie na een jarenlange stijging van de prijzen. Een restschuld uit een hypotheek ontstaat als de verkoopopbrengst van het huis onvoldoende is om de hypotheekschuld af te betalen. Hoe hiermee om te gaan is afhankelijk van verschillende factoren.

Restschuld hypotheek te voorkomen met NHG

Een hypotheek afgesloten onder de condities van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet bij restschuld na de verkoop van een huis. Onder strikte voorwaarden volgt er namelijk kwijtschelding. Die voorwaarden zijn dat de verkoop van het huis en het ontstaan van de restschuld in de NHG hypotheek veroorzaakt moeten zijn door echtscheiding, overlijden van de partner, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In andere situaties volgt geen kwijtschelding van een restschuld.

Restschuld ontstaat pas na verkoop van uw huis

Pas na verkoop van uw woning is er sprake van een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen hoeft u geen actie te ondernemen. Uitgaande van stijgende huizenprijzen is het een kwestie van tijd tot de waarde van het huis de het hypotheekbedrag weer overtreft. Door extra aflossingen wordt de kans op een restschuld na verkoop van uw woning kleiner.

Restschuldfinanciering

Is uw huis verkocht met een restschuld en wilt u weer een huis kopen? De restschuld meefinancieren in een hypotheek van een te kopen woning is dan een mogelijkheid. Indien u geen beroep kunt doen op de NHG, is de restschuld meenemen in een nieuwe hypotheek een goede oplossing. Uw inkomen moet wel voldoende zijn om de nieuwe woning plus de aanvullende kosten en de restschuld mee te financieren. De betaalde rente over het deel dat betrekking heeft op de restschuld is gedurende een periode van 15 jaar aftrekbaar.

Restschuld oplossen zonder ander huis te kopen

Na verkoop van het huis kan de restschuld niet altijd meer in de vorm van een hypotheek gefinancierd worden. Zonder onderpand kan er namelijk ook geen hypothecaire lening zijn. Er moeten nu afspraken gemaakt worden over de terugbetaling en over de hoogte van de rente. Omdat er geen onderpand (huis) meer is, zal de bank ook hogere tarieven in rekening brengen.

Voordat u uw huis verkoopt met een restschuld, kunt u het beste eerst advies inwinnen bij uw hypotheekadviseur of bij de bank. Dit moet namelijk een weloverwogen beslissing zijn.

Bespaar op uw verkoop!

Een huis verkopen kost al genoeg. Daarom snappen wij dat u bij een restschuld zo veel mogelijk op de kosten wilt besparen. Door uw huis te verkopen met Makelaarsland bespaart u al gauw duizenden euro's.

Wilt u weten wat u op de verkoop van uw huis bij Makelaarsland bespaart op de makelaarskosten?

Bereken mijn besparing!

Wilt u graag meer weten over de restschuld, of heeft u een andere vraag? Vraag dan nu snel een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over restschuld

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.