Recht van erfpacht en koop in eigendom

Bij de koop van een woning word je in de meeste gevallen eigenaar van de woning en van het perceel grond waar de woning op staat. Je kunt ook een woning kopen met een recht van erfpacht.

Recht van erfpacht en koop in eigendom

In dit geval word je wel eigenaar van de woning, maar geen eigenaar van de grond waar de woning op staat (grond is in bruikleen). Je krijgt het recht om de grond en het daarop gebouwde huis te gebruiken, maar de grond blijft in eigendom van een ander. Omdat een ander eigenaar is, zijn er voorwaarden aan het erfpachtrecht verbonden. Deze voorwaarden staan vermeld in de erfpachtovereenkomst. In veel gevallen dient er een vergoeding (canon) betaald te worden voor het gebruik van de grond.

Wat is recht van erfpacht?

De definitie van erfpacht is: het zakelijke recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft eens anders onroerende zaak te houden en te gebruiken.

Het betekent dat iemand het recht heeft om een stuk grond van iemand anders te houden, of te gebruiken. De erfpachter betaalt hiervoor een bedrag aan de eigenaar van de grond, het erfpachtcanon. De eigenaar van de grond heet de erfverpachter.

Afspraken over de erfpacht worden bij de notaris vastgelegd in een ‘akte van vestiging’. De notaris laat deze akte vervolgens inschrijven in de openbare registers van het Kadaster.

Wat is de relatie tussen erfpacht en opstal?

Naast erfpacht is er ook het recht van opstal. Een recht van opstal is het recht om een gebouw op, in of boven een stuk grond te plaatsen, terwijl de grond of het gebouw van een ander is. Door het recht van opstal ontstaat er een scheiding tussen de grond en datgene dat daarop is gebouwd of geplaatst. De relatie tussen erfpacht en opstal is dat er in beide gevallen twee eigenaren ontstaan, één voor de ondergrond en één voor dat wat er op de grond staat.

Hoe zit het met erfpacht en je hypotheek?

Bij erfpacht wordt er een vergoeding (canon) betaald. Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt deze canon meegenomen in de berekening. De erfpacht kan dus veel gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. De erfpachtcanon is wel fiscaal aftrekbaar.

Even overleggen met een makelaar

Heb je een vraag over erfpacht, of ergens anders over? Dan is het prettig om deze aan een makelaar te kunnen stellen, zonder meteen ergens aan vast te zitten. Bij Makelaarsland kan dat. Gewoon even overleggen met iemand met verstand van zaken en weer ophangen. Laat je gegevens achter en een van onze makelaars belt je terug!

Ja, bel mij terug.

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik te maken met een huis op erfpacht?

Wat zijn optie eigendom en recht van erfpacht?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.