Erfpacht op een huis: Wanneer heb ik hier mee te maken?

Sommige panden staan op grond waarop erfpacht rust. Dit houdt in dat de koper het gebruiksrecht van de grond heeft, maar de grond niet in bezit heeft. Maar wat komt er allemaal bij erfpacht kijken?

Uitgifte van erfpacht of erfhuur kan voor een bepaalde of onbepaalde periode zijn. In de meeste gevallen gaat het om een onbepaalde periode. Elke grondeigenaar (particulier of gemeente) kan zijn eigen erfpachtvoorwaarden stellen. Dit maakt de erfpacht een lastig punt bij het kopen van een woning.

Erfpacht

Als er sprake is van erfpacht, dan is het eigendom van de grond gescheiden van het pand(woning of appartement). Koopt u dus een woning op erfpacht, dan wordt u geen eigenaar van de grond. Hiervoor betaalt u een vergoeding, de zogenaamde canon. Deze canon kan in sommige gevallen voor problemen zorgen bij de financiering van de woning.

Canon

Het bedrag dat betaald wordt voor erfpacht, wordt canon genoemd. Afhankelijk van de opgestelde voorwaarden is de betaling per jaar of per halfjaar. Soms is het mogelijk om het bedrag voor een bepaalde termijn of voor de gehele duur in één keer af te kopen. Informeer hiernaar, als u een huis op erfpacht op het oog hebt, want de canon kan op jaarbasis een fors bedrag zijn.

Woning op erfpacht financiering

De meeste banken financieren een woning op erfpacht, zeker wanneer de grondeigenaar de gemeente is. Wanneer een woning op naam van een particulier staat, kan het verkrijgen van financiering een probleem vormen. Omdat de grondeigenaar zijn eigen voorwaarden kunt vaststellen, is de canon een onstabiele factor. Niet elke bank wil daarom een lening verstrekken. In veel gevallen stellen banken bij een financieringsaanvraag voor een woning op naam van een particulier het aanleveren van een erfpachtopinie verplicht.

Wat is een erfpachtopinie?

Een erfpachtopinie wordt opgesteld door de notaris aan de hand van de voorwaarden. In de opinie wordt onder andere vastgelegd wat de duur van het erfpachtsrecht is en wat de canon is. Hij is gericht aan de bank, waardoor er voor elke woning een andere opinie opgesteld moet worden.

Hoe zit dat in grote steden?

In grote steden komt erfpacht vaak voor. Vooral in Amsterdam komt dat veelvuldig voor. De gemeente heeft de meeste grond in bezit. Ook andere grote steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam kennen veel woningen op erfpacht.

Is het altijd al uw droom geweest om in een grote stad te wonen? Maak een zoekopdracht aan en vind binnen 'no time' uw volgende droomhuis!

Maak NVM zoekopdracht aan!

Heeft u nog vragen over de erfpacht, of kunnen wij u ergens anders mee van dienst zijn? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over erfpacht

Wanneer heb ik te maken met een huis op erfpacht?

Wat zijn optie eigendom en recht van erfpacht?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.