Huis verduurzamen? Maak gebruik van je hypotheek!

Door
Sophie van Gorsel
op

In deze tijden van energieschaarste loont het de moeite om jouw koophuis duurzamer te maken. Heb je daarvoor persé eigen geld nodig? Nee, jouw hypotheek kan die zonnepanelen of vloerisolatie mogelijk maken. Hoe? Lees verder!

Hogere maximale hypotheek

Zowel de woningkoper die nog een hypotheek moet afsluiten als de huiseigenaar met hypotheek kunnen hun lening inzetten om te verduurzamen. Hoe werkt dat precies? In het eerste geval, als je een huis wilt kopen, kun je verduurzamingsmaatregelen meefinancieren in de hypotheek. Je kunt dan zelfs meer lenen dan je maximale hypotheek, tot en met 9.000 euro extra (als je een woning met energielabel A++ of hoger koopt).

106% leencapaciteit

Je kunt dus meer lenen op je inkomen. Daarnaast kun je ook nog een hogere hypotheek afsluiten dan de 100% van de woningwaarde die je eigenlijk maximaal mag lenen. Als je wil verduurzamen kun je bij de meeste geldverstrekkers tot 106% van de woningwaarde lenen. Die 6% kun je dan inzetten om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen of je dak te isoleren.

Hogere inschrijving

Als je al een koophuis met hypotheek hebt, werkt het net even anders. Er zijn drie opties om via je hypotheek te verduurzamen. Check in de eerste plaats bij je adviseur of op je hypotheekakte of je bij het afsluiten van je lening hebt gekozen voor een hogere inschrijving. Als je namelijk voor die hogere inschrijving hebt gekozen, kun je je hypotheek tot dat vastgestelde bedrag verhogen, zonder notariskosten te maken. Wel wordt door je geldverstrekker onderzocht of je financiële situatie gezond genoeg is om je hypotheekbedrag te verhogen.

Een andere mogelijkheid is een tweede lening afsluiten bij de geldverstrekker waar je al een hypotheek hebt. Een derde optie, maar die is tegenwoordig met de hogere hypotheekrente financieel niet meer voordelig, is je huidige lening oversluiten.

Verduurzamingssubsidie

De investering van een verhoogde of tweede hypotheek om grote verduurzamingsingrepen te bekostigen, verdien je sneller terug dan ooit, daar zorgen de hoge energieprijzen wel voor. Voor kleinere verduurzamingsklussen gebruiken woningeigenaren vaak eigen geld, maken ze gebruik van de nodige subsidies of sluiten ze een lening zonder rente af bij het Warmtefonds.

Bron: hypotheekrente.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.