Water gebruiken we elke dag. Het lijkt zoiets vanzelfsprekends dat de meesten nooit echt stilstaan bij de kwaliteit ervan. Natuurlijk is het water in Nederland hartstikke veilig om te drinken en ermee te douchen, maar wist je dat de hardheid van het water verschilt per regio? In sommige gebieden is het water vrij zacht, terwijl in andere plaatsen juist vrij hard water uit de kraan komt. Hard water is zeker niet ongezond, maar kan wel enkele nadelen met zich meebrengen.
Wat is hard water eigenlijk?
Hard water bevat ten opzichte van zacht water veel opgeloste mineralen, vooral magnesium en calcium. Dat klinkt natuurlijk heel onschuldig (en dat is het in feite ook!), maar het kan wel effect hebben op je huishouden en zelfs op je huid en haar.
De hardheid van het water wordt onder andere bepaald door de bodemlaag van waaruit het wordt opgepompt. Zit er veel kalksteen in de bodem, zoals in delen van Noord-Brabant en Limburg? Dan is het water een stuk harder dan bijvoorbeeld in gebieden rond de Veluwe. De hardheid van jouw regio kun je gemakkelijk opzoeken, dus daar ben je zo achter, maar wat merk je er eigenlijk van in huis?
De nadelen van hard water in huis
De meeste mensen hebben wel eens een waterkoker weg moeten gooien omdat deze door kalkafzetting is gaan lekken. Dit is precies wat er kan gebeuren als je thuis hard water hebt. Niet alleen je waterkoker, maar ook de wasmachine, boiler en vaatwasser kunnen minder goed gaan functioneren als er veel kalk in afgezet is. En zelfs in leidingen kan deze kalkaanslag voor problemen zorgen. Je kunt daardoor bijvoorbeeld sneller last krijgen van verstoppingen, of erger: lekkages.
Daarnaast merk je het effect van hard water aan de aanslag op bijvoorbeeld douchewanden, in de wc en aan de kenmerkende doffe was op kranen. En dat is vaak lastig schoon te maken!
Als laatste heeft hard water ook zijn effect op je huid, en veel mensen claimen zelfs dat hun haar er breekbaar door wordt. Het kan namelijk zowel je huid als je haar uitdrogen, waardoor haar dof wordt en je huid minder stralend.
De oplossing? Een waterontharder!
Merk jij bovenstaande effecten aan je apparaten of ben je er achter gekomen dat het water in jouw regio vrij hard is? Dan is het aan te raden om een waterontharder te (laten) installeren. Dit is een speciaal apparaat dat het overtollige kalk en magnesium uit het water filtert voordat het naar kranen en apparatuur stroomt. Daardoor wordt de hardheid van het water een stuk lager, waardoor de kalkafzetting aanzienlijk minder wordt. Dit is ontzettend praktisch bij het schoonmaken, maar ook douchen voelt een stuk prettiger. Je verbruikt in beide gevallen minder zeep en schoonmaakproducten en je apparaten gaan ook een stuk langer mee. Een waterontharder is dus een investering die zichzelf op termijn terugbetaalt, waardoor je hem met een beetje geluk helemaal terug kunt verdienen. Reden genoeg om er een aan te schaffen en voortaan te genieten van zacht water in huis, niet?