4 manieren om je huis te verduurzamen

Door
Juul Dijkhuis
op

Jouw huis verduurzamen is een slimme investering. Zo houd je grip op de energiekosten die in de toekomst sterk gaan stijgen. Als je gaat verduurzamen moet je het wel slim aanpakken. Maak de juiste keuzes en zorg ervoor dat je geen subsidies misloopt.

De politieke focus is gericht op het terugdringen van het energieverbruik. Je kunt daardoor wachten op stijgende belastingheffingen in de energietarieven. Geld is namelijk een effectieve manier om huishoudens in beweging te krijgen. Vooral als je ook nog recht hebt op subsidie is het groener maken van je huis een verstandig besluit. Op welke manieren kun je jouw huis slim verduurzamen?

Laat zonnepanelen op je huis leggen

Dankzij zonnepanelen op je huis kun je optimaal profiteren van door de zon opgewekte energie. De zonne-energie die je over hebt, lever je terug aan je energiebedrijf. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Er waren plannen om de salderingsregeling af te bouwen, maar deze plannen zijn eerst weer van tafel geveegd door de Eerste Kamer.

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden om te kopen en om te laten plaatsen. Op het plaatsen van 10 zonnepanelen kun je nu duizenden euro’s besparen in vergelijking met de prijzen van twee jaar geleden. Laat deze kans dus niet liggen. Zie hier een overzicht van voordelen van zonnepanelen.

Kiezen voor een warmtepomp met subsidie

Met een warmtepomp kun je op een relatief goedkope manier je huis verwarmen. Je maakt namelijk gebruik van warmtebronnen uit de natuur. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, uit het grondwater en uit de bodem. Door het verder verhogen van de temperatuur van buiten kun je ruimtes verwarmen en mogelijk ook zelfs kraanwater. Op de subsidiepagina ISDE bij de RVO, kun je zien wat de voorwaarden zijn voor het krijgen van een subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp.

Kiezen voor het verwarmen met duurzame airco’s

Het verwarmen van je huis met energiezuinige airco’s biedt voordelen. Het is namelijk goedkoper dan het stoken op gas en het werkt ook nog eens supersnel. Je krijgt dus een hoog rendement door een laag verbruik van stroom. Er is ook nog een belangrijk voordeel voor hete zomers. Door te kiezen voor een airco in de vorm van een lucht-lucht-warmtepomp, kun je dezelfde toestellen gebruiken voor het koelen van je huis. Dat kost je uiteraard extra energie, maar het verhoogt het wooncomfort wel behoorlijk.

Kiezen voor een slimme laadpaal

Elektrisch rijden, kom je in de toekomst niet meer onderuit. De transitie van fossiele brandstoffen naar het rijden op stroom is jaren geleden namelijk al ingezet en niet meer te stoppen. De elektrische auto gaat je in de toekomst ook helpen om je stroomverbruik in huis te verduurzamen. Er zijn namelijk al laadpalen beschikbaar die ervoor zorgen dat je auto als een batterij dient. Zonne-energie die niet gelijk wordt gebruikt, kan worden opgeslagen in de auto.

De meeste elektrische auto’s zijn nog niet te gebruiken als batterij voor je huis, maar dat zal de komende jaren waarschijnlijk wel mogelijk worden met steeds meer elektrische auto’s. Lees meer over het installeren van een slimme laadpaal.

 

Lees ook: Financiele  voordelen duurzame droomwoning

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.