Aantal biedingen boven de vraagprijs stijgt licht in januari 2023

Door
Sophie van Gorsel
op

Na een historisch dieptepunt in december is het percentage biedingen boven de vraagprijs iets opgekrabbeld in januari. Dat concludeert Makelaarsland op basis van interne cijfers. De grootste online makelaar van Nederland ziet bijna een verdubbeling van biedingen boven de vraagprijs: van 11,4 naar 20,7 procent.

Dit percentage lag in de maand januari van 2022 nog op 76,8 procent. In maart van vorig jaar ging dat getal zelfs over de tachtig procent heen (81,6%). Sindsdien daalde dit percentage fors, onder meer door de stijgende hypotheekrente. Deze dalende trend van negen maanden neemt nu dus een andere wending. Vooral in de prijsklasse tot 400 duizend euro. In die categorie stijgt het percentage van biedingen boven de vraagprijs van 15 procent in december naar 28 procent in januari.

Bezichtigingen blijven desondanks laag
Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland, nuanceert de stijging van biedingen boven de vraagprijs. “In november lag het percentage nog op 21,8 procent. December was dus een uitzonderlijke maand, afgelopen maand is dat een klein stukje hersteld. Bovendien wijzen de cijfers met betrekking tot bezichtigingen nog steeds op een woningmarkt waar kopers en verkopers zoeken naar een nieuw evenwicht.”

De bezichtigingscijfers per te koop staande woning laten dezelfde, dalende ontwikkeling zien als voorgaande periodes. Een huis wordt nu ruim vijf keer (5,3) bezichtigd, waar dit in dezelfde periode in 2022 nog bijna tien (9,8) was. De doorlooptijd is verdubbeld ten opzichte van januari 2022.  Momenteel staat een woning in Nederland gemiddeld zeventig dagen te koop.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.