Amsterdam: huiseigenaren kunnen erfpacht afkopen

Door
Juul Dijkhuis
op

In Amsterdam kunnen huiseigenaren erfpacht voortaan voor altijd afkopen. Dat hebben de nieuwe coalitiepartners, SP, D66 en VVD, besloten. Laurens Ivens wordt namens de SP de nieuwe wethouder voor Wonen, zo werd vanmorgen bekend.

Erfpacht wordt de facto afgeschaft, zo staat in het coalitieakkoord. De grond blijft wel in handen van de gemeente, maar huiseigenaren kunnen de erfpacht volledig afkopen, zodat ze de canon nooit meer hoeven te betalen. Dit was met name een wens van VVD en D66.

De SP heeft erfpacht echter niet zomaar ingeleverd. De partijen zijn namelijk ook overeengekomen dat er jaarlijks zo’n 500 sociale huurwoningen bij komen en dat het totale aantal nooit minder dan 187.000 woningen wordt. Dit zijn net zoveel huizen als het huidige aantal huishoudens met een inkomen onder de grens van 34.700 euro.

Laurens Ivens, onderhandelaar van de SP, wordt in het nieuwe college wethouder van Wonen en volgt daarmee Freek Ossel (PvdA) op. Eric van der Burg (VVD) krijgt Ruimtelijke Ordening en Grondzaken in zijn portefeuille.

Bron: NVM

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.