Belastingvrij schenken aan kinderen voor aankoop huis

Door
Juul Dijkhuis
op

De schenkbelasting is een oneerlijke belasting! ‘Ouders mogen toch zelf weten wat ze met het eigen geld doen’, zou je zeggen. Maar als ze het schenken aan de kinderen kan er toch belasting over verschuldigd zijn.

Het klopt dat het geld is waar al over afgerekend is met de belastingdienst in de vorm van bijvoorbeeld inkomstenbelasting. Maar voor het kopen van een huis kan er gebruik worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling om zo te voorkomen dat er belasting verschuldigd is over de schenking.

Vooral starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Ze kunnen de bijkomende kosten bij het kopen van een huis niet meer meefinancieren. Ook hebben ze last van de veranderde arbeidsmarkt, een vaste arbeidsovereenkomst is minder gebruikelijk geworden. Door de stijgende huizenprijzen wordt het ook steeds lastiger om het gewenste hypotheekbedrag te krijgen. Een financiële stimulans van de ouders biedt mogelijkheden.

Wat houdt de belastingvrij schenken in?

Ouders mogen aan kinderen € 5.320 (2018) schenken zonder belasting verschuldigd te zijn over de schenking. Eenmalig mogen ouders een groot bedrag schenken aan de kinderen. Een kind tussen 18 en 40 jaar oud mag een eenmalige verhoogde schenking ontvangen van € 25.526. Als het geschonken bedrag wordt gebruikt voor het kopen van een huis, bedraagt de eenmalige vrijstelling € 100.000. De ontvanger van de schenking mag het geld ook gebruiken voor het verbeteren of onderhouden van het huis. Zelfs voor het aflossen van een hypotheekschuld of een restschuld mag je het bedrag gebruiken.

De verhoogde schenkingsvrijstelling geldt niet alleen voor ouders bij schenkingen aan kinderen. De mogelijkheid geldt ook voor willekeurige anderen. Je mag de schenking ook ontvangen van bijvoorbeeld een tante of een vriend. In de praktijk gebeurt dat weinig, maar het kan wel. De ontvanger mag nog geen 40 jaar oud zijn.

Ben je op zoek naar jouw droomwoning?

Ja, gratis zoekopdracht aanmaken

Hoe schenk je een ton?

Niet alle ouders hebben een bedrag van € 100.000 liggen. Een lager bedrag schenken mag uiteraard ook. Het bedrag mag de schenker ook verdelen over drie jaren. In het laatste jaar moet de ontvanger nog onder de 40 jaar oud zijn. Het geschonken bedrag moet wel meegenomen worden bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van de schenking. Er is geen belasting over verschuldigd, maar meenemen in de aangifte is wel noodzakelijk.

Een schenking maakt een koophuis bereikbaar

Met een schenking verlaag je de hypotheeklasten aanzienlijk, toch is dat niet de belangrijkste reden om te schenken. Het kunnen kopen van een huis is voor veel starters niet mogelijk. Met een financiële injectie gaat het wel lukken. Voor het kopen van een huis heb je in de meeste gevallen € 10.000 of meer aan spaargeld nodig. Daar komen de kosten voor het opknappen en aankleden van het huis nog bij.

Wil jij net als 23.000 andere slimme verkopers ook gratis op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.