Huis gekocht? Betrouwbare vakmensen in je nieuwe buurt vind je zo

Door
Sophie van Gorsel
op

Je woont nét in je nieuwe huis, wil even wat pakken uit de auto als de deur dicht waait. En je sleutels liggen nog binnen. Nee he?! Wat ga je doen? Googelen op je telefoon? Nee, beter van niet.

Wie een huis gaat kopen heeft vakmensen nodig. Je kunt nog zo handig zijn, je kunt niet alles zelf. Een verkoper gaat vrijwel zeker een verhuisbedrijf nodig hebben, een hypotheekadviseur, een makelaar en een notaris. Wie een huis aankoopt komt op een nieuwe plek te wonen en zal dus mogelijk op zoek moeten naar een aannemer, schilder, vloerenspecialist, CV monteur, loodgieter, garage (automonteur) en misschien nog wel meer.

Vakmensen vinden voordat je ze nodig hebt

Juist de koper die een nieuwe woonplaats kiest begint vaak pas met zoeken op het moment dat een vakmens nodig is. Dat lijkt super logisch. Maar het is beter om éérder stil te staan bij de manier waarop je vakmensen gaat vinden. Vooral bij een noodgeval (lekkage, verstopping, deur in slot) is er haast bij en sta je onder druk. Maar de snelste oplossing is vaak niet de beste.

Stel: in je nieuwe huis, in de nieuwe woonplaats waar je nog niet veel mensen kent, is ineens een verstopping van de gootsteen. Of een lekkage van de dakkapel. De standaardreactie in zo’n situatie is: googelen. Help! Ik heb een loodgieter nodig! Als je pech hebt is het avond, of weekend of beide. Bij het googelen komen aantrekkelijke ogende bedrijven bovenaan; 24/7 bereikbaar.

De meeste betrouwbare vakmensen

Nu was er begin dit jaar in Max Meldpunt een uitzending over, hoe juist die ‘spoed-bedrijven’ die bovenaan bij Google staan de consument absurde bedragen in rekening brengen. Tussen de € 750 en de € 1000, terwijl een eerlijke loodgieter € 150 rekent. Zelfde verhaal met slotenmakers. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) tikt ze op de vingers en legt een boete op. Het bedrijf verdwijnt van de radar en keert terug onder een andere naam. Daarom is het zaak vóórdat zo’n bedrijf nodig is in je nieuwe buurt rond te vragen of ze een betrouwbare loodgieter kennen. Of een betrouwbare dakdekker, schilder of wat voor vakmens je maar nodig hebt. Kijk ook of er klachten bekend zijn over een bedrijf (hier is googelen wel enorm handig voor!) en of ze lid zijn van een brancheorganisatie. Ook via platformen als Werkspot zijn ze te vinden. Maar hoe is hun kwaliteit?

Mijn tip: Ga niet voor de goedkoopste maar voor de meest betrouwbare. Ook handig: bedenk eens of het mogelijk is de klus goedkoper te maken door een deel van het werk zelf te doen! Bijvoorbeeld door zelf rondleidingen te doen als je je huis gaat verkopen of aankopen; zoals bij Makelaarsland mogelijk is. Dat kan duizenden euro’s schelen.

Meer weten over het vinden van betrouwbare vakmensen? Zie Mijn Vakmensen (met actiecode ‘Fase’ betaal je geen verzendkosten).

Geschreven door: Marieke Henselmans; dé besparingsdeskundige van Nederland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.