Checklist verhuizen én 5 handige tips

Door
Roos van Schaaijk
op

De aankoop van een nieuw huis is afgerond en je huidige huis is verkocht. Niets staat meer in de weg om te gaan genieten van jouw nieuwe huis. Er hoeft alleen nog maar ‘even’ verhuisd te worden, maar is dit wel zo makkelijk?

Een verhuizing regelen hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Essentieel hierbij is een goede voorbereiding. Hierdoor verminder je de kans op uitloop of andere problemen op de dag van verhuizing. Als je rekening houdt met onderstaande tips én onze handige ‘checklist verhuizen’ erbij houdt, dan kom je goed beslagen ten ijs en verloopt de verhuizing hartstikke soepel.

Download de checklist verhuizen

Tip 1: Voorbereiding verhuizing

Zoals aangegeven is een goede voorbereiding het halve werk. Bedenk wat een handige datum is om te verhuizen en zorg dat er voldoende mankracht beschikbaar is. Verifieer, indien gewenst, ook goed met een verhuisbedrijf wat hun beschikbaarheid is. Maak een plan hoe lang je bezig verwacht te zijn, hoeveel kubieke meter er verhuisd moet worden en overleg wat je doet bij een eventuele uitloop. Zorg daarnaast ook voor bijvoorbeeld onderdak voor de kinderen en een lunch voor de hardwerkende helpers.

Tip 2: Werk nauwkeurig

Wanneer je nauwkeurig werkt en goede inschattingen maakt van wat je precies wilt verhuizen en wat je hiervoor nodig hebt, dan kom je niet voor verassingen te staan. Zorg voor voldoende verhuisdozen, vulmaterialen, beschermingsmaterialen en natuurlijk een verhuiswagen die groot genoeg is. Schakel indien nodig tijdig een professional in die goed kan inschatten wat je nodig hebt aan materialen en die met een professionele blik meekijkt. Het zou zonde zijn als je er tijdens je verhuizing achter komt dat die antieke kast van jouw oudtante niet meer door dit (veel kleinere) trapgat past.

Zorg daarbij dat je alles volgens een vast patroon inpakt en uitpakt. Schrijf op de dozen naar welke kamer ze in het nieuwe huis moeten zodat ze meteen op de juiste plaats worden gezet. Denk ook na over de grote objecten en het goed inpakken van kostbaarheden.

Tip 3: Zorg voor de juiste (verhuis)middelen

Maak van tevoren een goede inschatting hoeveel materialen er nodig zijn. Hoeveel verhuisdozen? Hoeveel verhuisdekens? Is er een verhuislift nodig? Past alles in de vrachtwagen of moet er twee keer gereden worden? Zijn er nog andere materialen nodig om spullen te verplaatsen of in of uit elkaar te halen? Zorg daarnaast ook voor voldoende handjes voor het werk. Dit moeten er ook niet teveel zijn zodat mensen elkaar in de weg gaan lopen of niks te doen hebben. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoeveelheid werk en de locatie waar dit moet gebeuren.

Tip 4: Zorg voor een goed verhuisbedrijf

Een goed verhuisbedrijf is essentieel voor een succesvolle verhuizing. Zorg dat je van tevoren doorneemt hoeveel je wilt verhuizen en hoeveel tijd en mankracht je van jezelf en van het verhuisbedrijf inplant. Dit voorkomt dat je achteraf wordt geconfronteerd met een naheffing omdat de inschatte tijd veel te laag was. Lees de kleine lettertjes. Een goede verhuizer heeft veel ervaring en kan een nauwkeurige inschatting maken wat je nodig hebt. Daarbij weten ze ook vaak wat in jouw geval de beste verhuisstrategie is. Pas wel op voor onrealistische schattingen en gebruik je gezonde verstand. Vergelijk verschillende offertes en probeer ervaring en kwaliteit in te schatten.

Tip 5: Waaraan te denken bij een verhuizing regelen

The devil is in the details. De kleine zaken kunnen een verhuizing maken of breken. Denk er bijvoorbeeld aan om een parkeerplaats zo dicht mogelijk bij het oude én het nieuwe huis te reserveren. Hierdoor hoef je minder ver te sjouwen.

Ook het tijdig doorgeven van adreswijzigingen wordt weleens vergeten. Vervelend als je je oude post niet meer ontvangt. Online heel makkelijk op te lossen door de post een tijdje door te laten sturen naar het nieuwe adres. Daarnaast is het prettig als je nieuwe huis voldoende bewoonbaar is, zodat je er in ieder geval kunt slapen, eten, koken en wassen.

Hopelijk bieden bovenstaande tips voldoende hulp bij de verhuizing regelen en maakt onze checklist verhuizen jouw verhuizing een fluitje van een cent!

Geschreven door Bas Mensink.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.