Controleer kozijnen tijdens een bezichtiging

Door
Makelaarsland
op

Bij het bezichtigen van een woning kijk je in eerste instantie vaak naar de ruimtes in het huis. Hoe groot is de tuin? En wat is de sfeer? Maar de staat van het huis is net zo belangrijk. Hoe zit het bijvoorbeeld het met de kozijnen in het huis?

En wat is de staat van de maatwerkkozijnen die in de gevel zitten? Vaak hangt dit af van welk materiaal de kozijnen zijn gemaakt, namelijk hout of kunststof. Wij geven een aantal tips over het controleren van de kozijnen in jouw potentiële nieuwe woning.

In welke conditie verkeren de houten kozijnen?

Goed onderhouden kozijnen zijn belangrijk voor de waarde van een huis. Wanneer houten kozijn niet op de juiste manier onderhouden zijn, kan het voorkomen dat ze gaan rotten. Vooral de liggende delen op het zuiden zijn kwetsbaar. Afgebladderde verf en zacht hout kunnen een indicatie zijn van houtrot. Houtrot is vaak zichtbaar, maar het kan gebeuren dat het hout van binnenuit vochtig is en zonder dat je dat aan de buitenkant ziet. Voor het controleren op houtrot kun je dus het beste ook met je handen voelen of er zachte plekken zitten in het kozijn.

Houten kozijnen hebben een lange levensduur. Mits goed onderhouden, kunnen ze tot 75 jaar meegaan. Hout is een sfeervol en prachtig materiaal om kozijnen uit te verwerken. Houten kozijnen kan je overschilderen en makkelijk bewerken want ze kunnen na het plaatsen nog bijgeschaafd worden. Ze geven een sfeervolle en warme uitstraling aan je woning.

Kies je voor het gemak?

Bij kunststof is het makkelijk om een controle uit te voeren. Hier kan vrijwel niets mee mis gaan. Het is wel van belang dat de kozijnen er op het oog goed uit zien. Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur en zijn recyclebaar. Daarbij hebben ze weinig onderhoud nodig en hebben ze een hoge isolerende waarde, wat zorgt voor warmte in de winter en een koeler huis in de zomer.

Zijn je kozijnen aan vervanging toe?

Heb je jouw droomhuis gevonden maar zijn de kozijnen in de gevel aan vervanging toe? Je hebt dan dus vooral de keuze uit houten of kunststof kozijnen. Beide materialen hebben verschillende kenmerken en kwaliteiten. De levensduur van beide materialen is, mits goed onderhouden nagenoeg gelijk.

Net als 17.500 andere kopers en verkopers op de hoogte blijven? 

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Welk type glas zit er in?

Tijdens het bezichtigen van een woning is het ook belangrijk dat je kijkt naar het type glas dat in de kozijnen is verwerkt. Als de woning voorzien is van enkel glas of wanneer er ramen lek zijn, is het verstandig om het glas te vervangen. Er zijn verschillende soorten glas, van HR glas tot HR+++ glas. Vaak wordt er HR++ glas toegepast, dit is isolerend dubbel glas. Bij glas wil je altijd een zo hoog mogelijk rendement hebben, omdat dit aangeeft hoe goed het glas isoleert. De daadwerkelijke isolatieprestatie van het glas hangt samen met de Ufr-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het glas isoleert, bij een goed geïsoleerd huis zal deze Ufr-waarde aan de lage kant zijn.

Geschreven door: toeleveringonline.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.