De perfecte eetkamerstoel kiezen: zo doe je dat

Door
Miranda
op

Voor de nieuwe eettafel van vrienden ging ik op zoek naar mooie en comfortabele stoelen. Witte eetkamerstoelen moeten het worden! Deze passen mooi in hun nieuwe lichte interieur. Wil jij net als ik straks de perfecte eetkamerstoel scoren? Lees dan snel verder. Ik vertel je waar je op moet letten qua materialen en maten.

Welke kleur eetkamerstoel?

Vaak begint de zoektocht naar nieuwe meubels met het bepalen van de kleur. Gelukkig kan er heel veel tegenwoordig, zeker als je voor een stoffen zitting kiest. Mijn tip is om vooral te kijken welke kleuren er verder in je interieur voorkomen. Herhaling geeft rust en eenheid. Je kunt wel voor een iets andere tint kiezen, zodat het niet saai wordt. Of misschien neem je wel een stoel met een printje op de stof. Superleuk en origineel! Wees niet bang om voor een opvallende kleur te gaan, de oppervlakte van een stoel is niet zo groot. Het zal je eetkamer echt mooi aankleden.

Maar eerst…. het materiaal

De kleur die je in gedachten hebt voor je nieuwe eetkamerstoelen geeft je een richting. Eerst moet je weten welk materiaal bij je past. Dat bepaalt uit welke kleuren je kunt kiezen. Oriënteer gerust op internet wat er allemaal te koop is. Zo kwam ik bijvoorbeeld uit bij TomassoTables.com. Handig om ook foto’s te zien van stoelen in combinatie met een tafel. Vervolgens kijk je naar wat jouw eetkamerstoelen voor functionele eisen hebben, denk aan een zachte zit of armleuningen. Tenslotte sorteer je op design: ga je voor een moderne, landelijke, industriële, chique of retro stijl? Je bent nu al een heel eind in de keuze voor je nieuwe stoelen!

Ga lekker zitten

Probeer als het kan de stoelen eerst even uit. Of koop ze bij een webwinkel met een goed retourbeleid. Je wilt straks lekker zitten toch? Er zijn gelukkig best veel tips over de maten van een goede eetkamerstoel die je helpen om een keuze te maken. Hier komen ze:

  • zithoogte: 42-45 cm tussen de vloer en de bovenkant van de zitting
  • beenruimte: 27-30 cm tussen de onderrand van de tafel en de bovenkant van de zitting
  • zitdiepte: 2 à 3 vingerbreedtes vrije ruimte tussen de stoelrand en je knieholte
  • breedte van de zitting: 45 cm, of breder als je een groter postuur hebt
  • breedte aan tafel: 60 cm per stoel (dus aan een tafel van 180 cm passen 6 stoelen)

De perfecte eetkamerstoel

De beste eetkamerstoelen bieden je steun én bewegingsvrijheid tegelijkertijd. Ze zijn goed schoon te houden, ook als je geen kinderen of huisdieren hebt. Picture this: je morst met rode saus, gaat je handen wassen, maar uit gewoonte schuif je eerst netjes je stoel aan na het opstaan. Je weet genoeg denk ik.

De witte eetkamerstoelen die ik kocht hebben geen armleuningen. Ga jij daar wel voor, let er dan op dat de leuningen onder de tafelrand passen. En nog een handig weetje in de combinatie met de tafel: hou rekening met de tafelpoten. Een stoel die niet helemaal aangeschoven kan worden, zitten met een tafelpoot tussen je benen, je benen niet genoeg kunnen strekken: dit wil je allemaal voorkomen.

Ik heb inmiddels mijn oog laten vallen op 6 toffe moderne witte eetkamerstoelen met een heel gaaf onderstel. Met de bovenstaande tips in gedachten ga jij vast ook slagen!

Lees ook: Presenteer jouw koopwoning volgens de laatste interieurtrends van 2024

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.