Drukke zomerperiode luidt trendbreuk op huizenmarkt in

Door
Sophie van Gorsel
op

Het aantal bezichtigingen per te koop staande woning stijgt weer in Nederland. Dat concludeert Makelaarsland op basis van interne cijfers. Momenteel wordt een huis gemiddeld 7,4 keer bezichtigd. Daarmee is de interesse in koopwoningen weer terug op hetzelfde niveau als tijdens de zomer van vorig jaar, en lijkt de woningmarkt weer vol in beweging na een dip in de wintermaanden.

Gedurende november tot en met januari lag het gemiddeld aantal bezichtigingen op het diepste punt sinds jaren met een driemaandsgemiddelde van 5,3 kijkers per te koop staand huis. Sindsdien is de woningmarkt langzaam weer opgekrabbeld. “We hebben een drukke zomer gehad met zowel de verkoop als aankoop van woningen”, zegt Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland.

Overbieden neemt toe

Een andere indicator dat steeds meer mensen zich op de woningmarkt begeven, is het aantal biedingen boven de vraagprijs. Momenteel wordt in 42 procent van de gevallen overboden. Brevé: “Dat is het hoogste percentage sinds september vorig jaar. In december was dit maar elf procent. Sindsdien zijn echter de lonen gestegen en is de hypotheekrente gestabiliseerd, waardoor starters en doorstromers weer durven overbieden.” Toch wordt ook nu nog veel onder de vraagprijs geboden, namelijk in bijna de helft (49%) van de gevallen.

Aanhoudende trend of piekmoment?

‘’Na een periode van iets meer rust, zien we de markt nu weer wat draaien. Het aantal bezichtigingen neemt toe, net als het overbieden. En dat in de zomer. Normaal gesproken kenmerkt deze periode juist wat minder aan- en verkopen”, aldus Brevé, die het verschil met vorig jaar uitlegt. “Destijds zagen we in de zomer weliswaar vergelijkbare cijfers als nu, maar nam de interesse af ten opzichte van de periode ervoor. Nu laten de cijfers een omgekeerde ontwikkeling zien.”

Helemaal terug op het piekmoment van begin vorig jaar is de woningmarkt echter nog lang niet. “Woningen staan gemiddeld nog altijd ruim tien weken te koop. Dat is het dubbele vergeleken met begin vorig jaar. Daarentegen was de situatie in die periode ongewoon. De woningmarkt was toen extreem oververhit”, besluit Brevé.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.