Een droomhuis bemachtigen; hoe realistisch is dat nog?

Door
Roos van Schaaijk
op

De huizenprijzen stijgen en het aanbod op de woningmarkt is schaars. De angst dat een huis voor je neus wordt weggekaapt wordt steeds groter. Die angst is helaas keiharde realiteit voor heel veel mensen…

In het afgelopen jaar is er namelijk in meer dan driekwart van de gevallen meer geboden dan wat een huiseigenaar voor een woning vroeg. Een jaar eerder was hier nog ‘maar’ bij de helft van de biedingen sprake van. Dat blijkt uit data-analyses van Makelaarsland, één van de grootste makelaarskantoren van Nederland. Is de droom om überhaupt ooit nog in dat ene huis van je dromen te wonen nog wel realistisch?

Je moet er tegenwoordig razendsnel bij zijn wanneer je een huis wil bemachtigen. Waar een huis in 2020 gemiddeld 62 dagen te koop stond, was dat in 2021 nog maar 42 dagen. Ben jij op zoek naar een droomvilla van boven de 750.000 euro, dan moet je pas echt spijkers met koppen slaan. De tijd dat een huis van die prijsklasse te koop stond is in 2021 gedaald naar iets meer dan een maand, waar diezelfde soort woningen een jaar eerder nog meer dan drie maanden te koop stond. De concurrentie wordt steeds heviger. Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is de afgelopen jaren namelijk flink gestegen.

Ook toeloop naar en concurrentie voor duurdere huizen steeds heviger

Voor woningen onder de 750.000 euro ligt het gemiddeld aantal bezichtigingen per verkochte woning inmiddels op veertien. Echte droomhuizen waar je bijna een miljoen of nóg meer voor betaalt worden gemiddeld nu ook al door tien potentiële kopers bezocht. Ook daar groeit de rivaliteit dus. Om het even in perspectief te plaatsen: in 2018 kwamen er per huis van boven de 750.000 euro slechts vier mensen op bezoek. Dat betekent dat de bezichtigingen voor de duurdere huizen met 150 procent zijn toegenomen. 

Overbieden noodzaak?

Is overbieden dan nu de norm en ontkom je er niet meer aan? Geldt het voor elke type woning en in elke prijsklasse? Nee zeker niet! Des te hoger de vraagprijs van de woning, des te minder vaak het nodig is om meer te bieden dan er wordt gevraagd voor de woning. Waar bij huizen tussen de 500.000 en 750.000 euro nog in meer dan zeventig procent van de gevallen boven de vraagprijs geboden wordt, is dit bij woningen van boven de 750.000 euro bij 41,7 procent het geval. Ook hier is helaas een enorme ommekeer gaande. Het percentage lag een jaar eerder namelijk nog op 8,5 procent van de te koop staande huizen. Mocht je dus een vrijstaande villa met zwembad willen, dan moet je diep in de buidel tasten. Maar zoals elk nadeel z’n voordeel heeft, hoef je je bij duurdere huizen minder zorgen te maken over overbieden. De vraag is of dit zo blijft of dat we bij duurdere huizen ook steeds meer overbiedingen gaan zien.

Aankoopmakelaar steeds populairder

Woningzoekers worden radeloos van de huidige huizenmarkt en zoeken vaker hulp. Waar in het verleden makelaars vooral gebruikt werden bij het verkopen van huizen, is het nu steeds gebruikelijker om ook een makelaar in te schakelen bij het kopen van een nieuwe woning. In 2021 is meer dan een kwart van de biedingen uitgebracht door een aankoopmakelaar. De afgelopen vier jaar is dat percentage steeds weer toegenomen. Voor de duurdere huizen en villa’s werden afgelopen jaar nóg vaker makelaars ingeschakeld. Voor woningen van boven de 750.000 euro was dit al 35 procent. 

Waarom een aankoopmakelaar?

De biedingen uitgebracht door een makelaar zijn over het algemeen succesvoller. Hoewel een kwart van de biedingen uitgebracht wordt door een makelaar, is ruim een derde van alle geaccepteerde biedingen afkomstig van een makelaar. 

Mensen nemen dus vaker een aankoopmakelaar in de hand om dat droomhuis te bemachtigen. Makelaarsland heeft eerder onderzoek gedaan naar de belangrijkste motieven om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hieronder de top vijf van de Nederlander:

  1. Kansen vergroten op oververhitte woningmarkt
  2. Tussen de biedingen van anderen komen 
  3. Kennis en ervaring meenemen naar bezichtiging
  4. Hulp bij zoektocht naar een passend huis
  5. Het toevoegen van zakelijke en juridische kennis

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.