Aankoopmakelaar inschakelen: Waarom is dit handig?

Bij het verkopen van een woning schakelt men in 90% van de gevallen een makelaar in. Maar een aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een huis wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

Het is zeer belangrijk om een professional in te schakelen die de belangen van de koper behartigt; een NVM aankoopmakelaar. Als woningzoekende is het vaak onduidelijk wat de rol van de verkopend makelaar precies is. Het kan voor de woningzoekende overkomen alsof de verkopend makelaar ook opkomt voor de belangen van de woningzoekende. Dit is echter nooit het geval. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper, óf de koper. Het is niet mogelijk om bij een woning de belangen van beide partijen te behartigen. Een makelaar is dus nooit onpartijdig.

Verkopend makelaar & aankopend makelaar

De makelaar die de woning te koop aanbiedt, is de verkopend makelaar en treedt op namens de verkoper. De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper en doet er alles aan om de woning voor een zo hoog mogelijke prijs en de beste voorwaarden te verkopen.

Een aankoopmakelaar treedt op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Zo bekijkt de makelaar de waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat. De makelaar voert de onderhandelingen met de verkopend makelaar en probeert zo voor de koper een zo laag mogelijke prijs onder de meest gunstige voorwaarden te bedingen.

Makelaar, aangesloten bij branchevereniging?

Wilt u een aankoopmakelaar inschakelen, let er bij het kiezen van een aankoopmakelaar dan op dat deze is aangesloten bij een branchevereniging. In Nederland zijn 3 grote brancheverenigingen in de woningmakelaardij, te weten VBO makelaars, VastgoedPro en de NVM. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de grootste belangenvereniging van Nederland. Een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging biedt u meer kwaliteit en zekerheid.

Aankoopmakelaar inschakelen: waarom?

Een aankoopmakelaar inschakelen kan u in vele gevallen helpen. Alle expertise die u zelf niet heeft op het gebied van een huis kopen, worden aangevuld door de aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar heeft veel ervaring en kennis opgedaan in de tijd dat hij werkzaam is. Ook is het belangrijk dat hij zich niet door emoties laat leiden maar dat hij zakelijk naar de woning kijkt. Hij ziet dingen die u misschien over het hoofd ziet en helpt u met het maken van een verstandige keuze. Uiteraard neemt de aankoopmakelaar ook alle juridische en administratieve werkzaamheden uit handen. Een aankoopmakelaar inschakelen is in de meeste gevallen dan ook een verstandige keuze.

Wat doet een aankoopmakelaar voor u?

  • Een aankoopmakelaar heeft meer kennis en ervaring in onderhandelingen
  • Een aankoopmakelaar behoedt u voor het kopen van een ‘kat in de zak’
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken en blijft zakelijk
  • Een aankoopmakelaar neemt u de juridische en administratieve rompslomp uit handen

Tip!
Wanneer een andere partij al een bod heeft uitgebracht op de woning die u graag wilt aankopen, is het zeer aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Juist doordat u de woning graag wilt hebben bestaat de kans dat u zich laat leiden door emotie en te veel voor de woning betaalt. Uw makelaar zal een goede afweging maken tussen de risico’s en een goede prijs.

Veel gestelde vragen over de aankoopmakelaar

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Hoe verdien ik mijn investering in de aankoopmakelaar terug?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.