Een hogere hypotheek in 2017 – of toch niet?

Door
Juul Dijkhuis
op

De Rijksoverheid komt met goed nieuws voor iedereen die volgend jaar een huis wil kopen. Volgens berekeningen van het Nibud gaan banken hogere hypotheken verstrekken op basis van het inkomen.

Vooral tweeverdieners maken daardoor een sprong voorwaarts. De meeste hypotheken worden met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, maar de maximale verstrekking in een NHG hypotheek gaat juist omlaag. Wat is het nu? Meer of juist minder hypotheek in 2017?

Wat banken maximaal aan hypotheek mogen verstrekken is gebaseerd op berekeningen van het Nibud. In de regel moeten banken zich aan deze normen houden, maar ze hebben de mogelijkheid om maatwerk te leveren en van de normen af te wijken. Tot 2008 gingen banken hier niet goed mee om. Te vaak werd er teveel verstrekt; een hogere hypotheek dan qua inkomen eigenlijk mogelijk was. Tegenwoordig maken banken nauwelijks nog gebruik van de mogelijkheid om ruimer te verstrekken dan de normen van het Nibud.

Hoe zit het met NHG hypotheken?

Veruit de meeste hypotheken worden afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is een vangnet voor als u door bepaalde omstandigheden niet in staat bent om uw hypotheeklasten te betalen. Bij gedwongen verkoop worden onder strikte voorwaarden de restschulden kwijtgescholden. In 2017 kunt u minder lenen met NHG, tenminste als u kiest voor een rentevaste periode van 10 jaren of langer. Door de huidige lage hypotheekrente kiezen de meeste huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Dus: lagere hypotheekbedragen in 2017.

Meefinancieren wordt In 2017 minder ruim, meer spaargeld nodig

In 2016 kunt u bij het kopen van een huis nog een hypotheek afsluiten van maximaal 102% van de waarde van een huis. Bij het kopen van een huis van €250.000 kun je dus een hypotheek krijgen van €255.000. Je kunt dus nog €5.000 van de bijkomende kosten meefinancieren. In 2017 kun je nog maar 101% van de waarde van het huis financieren. Dus uitgaande van een huis van €250.000, kunt u nog maar €2.500 aan kosten meefinancieren. Dat betekent dus dat u volgend jaar meer spaargeld in het huis moet steken. Per 2018 kunnen kosten helemaal niet meer meegefinancierd worden.

Is een hogere hypotheek ook voor u weggelegd?

Voordat u op huizenjacht gaat, moet u eerst nauwkeurig weten wat er financieel mogelijk is. Op het internet kunt u via diverse websites berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen op het inkomen. Vertrouw hier niet blind op. Het geeft u een goede indicatie, maar het werkelijke bedrag kan hoger of lager liggen. Maak een afspraak met een bank of een onafhankelijke adviseur om beter inzicht te krijgen in wat u kunt lenen. Bij het zoeken naar een huis kun u uw zoektocht dan goed afstemmen op wat financieel haalbaar is. Geen nare verrassingen achteraf.

Bent u van plan om een (ander) huis te kopen? Wacht er niet te lang mee. De hypotheekrentes staan nog steeds laag, maar de dalende trend is doorbroken. Er worden nu eerder renteverhogingen dan renteverlagingen verwacht. Dus u moet er op tijd bij zijn!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.