Een nieuwe veranda: kies voor een overkapping in de Bohemian – Ibiza sfeer

Door
Sophie van Gorsel
op

Waar komt de Bohemian (Boho) – Ibiza stijl vandaan? Boho staat ook wel bekend als de hippie stijl. Het staat voor vrijheid en dus ook de vrijheid in decoreren. Het is een stijl waarin alles lekker gecombineerd kan worden. De link naar Ibiza zit ‘m in de relaxte spirituele sfeer die het eiland met zich mee brengt.

Kenmerken van de Boho – Ibiza stijl

Tegenwoordig is de Boho stijl niet alleen voor hippies, maar spreekt het een veel groter publiek aan. We zijn al zo gehaast in ons dagelijks leven dat we thuis een ontspannen sfeer willen voelen. Dit doen we vaak met natuurlijke materialen zoals rotan, jute, bamboe en linnen in natuurlijke tinten.

Hoe pas ik dit toe op een veranda met een overkapping?

Begin met een mooie basis van een lounge set in rustige kleuren. Een mooie rotan hangstoel doet het ook goed, mits je de ruimte hebt. Zo creëer je een comfortabel zitgedeelte waar je overdag en in avond, heerlijk kunt ontspannen. Zorg voor een leuke mix en match van kussens in verschillende natuurlijke kleuren en materialen. Vergeet het buitenkleed niet om zo de huiselijke sfeer buiten te creëren.

Voor de verlichting mag een leuke Boho zeegras Ibiza lamp zeker niet ontbreken. Maak ook gebruik van solarverlichting, dit geeft een heel mooi sfeertje zodra het donker wordt én is een duurzame oplossing.

Met deze stijl kan je eindeloos combineren met accessoires. Ik vind het zelf leuk om op vakantie schelpen en drijfhout mee te nemen. Dit is budgetvriendelijk en ik maak er een mooie schaal van voor op tafel. Zo word ik ook steeds weer herinnerd aan mijn zonnige vakantiebestemming. (Tip: ga je niet naar het buitenland? Op het strand in Nederland liggen ook hele mooie schelpen).

Zorg voor warmte onder de overkapping

In Nederland is het weer helaas niet altijd even mooi en zeker in het voorjaar en het najaar kan het ‘s avonds behoorlijk afkoelen. Toch wil je dan nog wel lekker kunnen genieten van je fijne buitenplekje. Denk daarom eens aan een heater of vuurtafel, zo blijf je ook tijdens de koudere uurtjes lekker warm. Je kunt ook voor een buitenhaard kiezen en steeds zelf een houtblokje erop gooien. Heerlijk om samen bij een knapperend haardvuur buiten te zitten.

Verborgen warmte in de decoratie

Waar ik van hou, en wat zeker onder mijn overkapping niet mag ontbreken, is een lekker plaid en een schapenvacht. Nu hoor je misschien denken: een schapenvacht? Ja, een schapenvacht roept bij mij direct een gevoel van warmte, gezelligheid en geborgenheid op. Het is niet alleen warm in de winter, maar ook koel in de zomer. Ook is het erg comfortabel, bijvoorbeeld in een rotan hang- of zitstoel. Die zien er namelijk wel prachtig uit, maar een hele avond erop zitten, zonder zachte ondergrond, is een ander verhaal. Ik kies zelf altijd voor een diervriendelijke variant. Hierbij wordt alleen de wol van het schaap gebruikt en niet de huid en ook geen chemicaliën. En in tegenstelling tot schapenvachten met huid kunnen deze in de wasmachine gewassen worden. Dat is wel zo handig als je ze buiten wilt gebruiken.

Een schapenvacht kopen kan op twee manieren: online of je kunt bijvoorbeeld een schapenschuur bezoeken die schapenvellen verkoopt.

Nog meer decoratie…

Ga vooral verder met de decoratie en maak gebruik van pampas pluimen, mooie kaarsen en windlichten. Ook een mooie dromenvanger kan een prachtige blikvanger zijn die heerlijk danst in de wind.

De ideale planten voor het Boho – Ibiza gevoel

Om het geheel af te maken mogen groene planten ook zeker niet ontbreken. Grote cactussen, palmen en uiteraard een prachtige olijfboom. Zet de planten in mooie terracotta potten of rieten manden. Let wel op: deze planten zijn niet winterhard, als het gaat vriezen is het belangrijk deze planten een beschut plekje te geven.

Ik hoop je zo wat inspiratie te hebben gegeven en dat je vele mooie, gezellige uurtjes mag doorbrengen onder je overkapping.

 

Lees ook: Presenteer jouw koopwoning volgens de laatste woontrends

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.