Een persoonlijke lening afsluiten of je hypotheek verhogen?

Door
Diane Van Beek
op

Ik geef het onmiddellijk toe: veel verstand van financiën heb ik niet. Gelukkig heb ik geen gat in mijn hand en ben ik altijd best zuinig geweest op mijn centen. Ik koop alleen iets als ik eerst het een en ander heb vergeleken en het aantal miskopen is om die reden dan ook beperkt tot een minimum. Als ik iets aan ga schaffen wat duurder is en waar ik het geld niet voor heb liggen, dan wend ik mij tot de website Geld.nl zodat ik mezelf kan verdiepen in de diverse mogelijkheden.

Tip van de geldcoach

Een van de belangrijkste inzichten die ik heb gekregen van een geldcoach is dat je je bij elke aanschaf af moet vragen wat belangrijker is: het doel waarvoor je aan het sparen bent op de langere termijn (denk aan een reis, een nieuwe bank et cetera) of het ijsje / de oorbellen (vul in naar eigen wens) op de kortere termijn. Als je op die manier naar een aanschaf kijkt, verandert de noodzaak. Het Kennis- en adviescentrum Nibud, voluit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, raadt ook aan om slim om te gaan met het aanvragen van een lening en eerst te overwegen of sparen niet een betere optie is. En alle beetjes helpen, dus dat spaarpotje zit sneller vol dan je denkt. Voor een echt grote aanschaf is het een ander verhaal! Soms ontkomt je er niet aan om een lening aan te gaan of je hypotheek te verhogen. En als je dit besluit weloverwogen neemt en de juiste informatie hebt ingewonnen, is dit natuurlijk prima.

Regels omtrent het lenen van geld

Om de consument, wij dus, te beschermen, zijn er aardig wat regels opgesteld waar je aan moet voldoen voordat je geld kunt lenen. De Rijksoverheid legt in het kort iets uit over de vastgestelde regels. In de praktijk gaat het er vooral om dat je een financieel adviseur hebt die je stap voor stap mee kan nemen in het proces en de voor- en nadelen van het aangaan van een lening of het verhogen van de hypotheek uit kan leggen. Er is online bijzonder veel informatie te vinden en daarnaast kun je ook gewoon terecht bij een kantoor in jouw omgeving, waar je je vertrouwd voelt.

Persoonlijk advies over het verhogen van de hypotheek

Het verhogen van je hypotheek is, naast het aangaan van een lening, ook een mogelijkheid om geld vrij te maken. Dit kan bijvoorbeeld als we het hebben over het uitvoeren van een verbouwing of het kopen van een auto. Let er dan wel op dat de aftrekbaarheid van de hypotheek afhangt van waar je het geld aan gaat besteden. Dat staat in de kleine lettertjes en die zijn dus, net zoals altijd, erg belangrijk om even door te nemen. Bovendien is de waarde van je huis bepalend. Is je woningwaarde te laag, dan kun je de hypotheek niet verhogen. In dat geval kun je je wel weer wenden tot de persoonlijke geldlening. En zo zie je maar: er zijn altijd mogelijkheden om de droom te realiseren die je voor ogen hebt. Maar nogmaals: kies wel verstandig!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.