Energiecontract: Wanneer mag ik overstappen? En nog 8 veelgestelde vragen

Door
Makelaarsland
op

Wat doe je met je energiecontract bij een verhuizing of wat is er belangrijk als je over wil stappen?

Daar kunnen wij je alles over vertellen, maar wat we belangrijker vinden: wat wil jij erover weten? Wij beantwoorden de 9 meest gestelde vragen.

1. Wanneer kan ik overstappen?
Eigenlijk kun je op elk moment overstappen. Het si wel handig om om bij je huidige energieleverancier uit te zoeken wat de einddatum van je contract is. Aan vroegtijdig overstappen zijn namelijk kosten verbonden. Dit is alleen van toepassing bij een contract voor bepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd, kun je op elk moment van het jaar kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier.

2. Moet ik mijn huidige contract zelf opzeggen?
Blijf jij in hetzelfde huis wonen? Dan hoef je het energiecontract bij jouw huidige of oude leverancier niet zelf op te zeggen. Dit regelt de nieuwe energieleverancier. Bij een verhuizing, moet je wel zelf het huidige energiecontract opzeggen.

3. Hoe lang duurt de overstap naar een andere energieleverancier?
Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Dan duurt een overstap gemiddeld twee tot zes weken ná de twee weken bedenktijd. Als je vastzit aan een contract voor bepaalde tijd dan kun je door de nieuwe leverancier pas boetevrij worden overgenomen vanaf twee maanden voor de einddatum van jouw huidige contract.

Besparen op je energie al interessant? Bekijk hier binnen één minuut hoeveel je bespaart met Makelaarsland.

Bereken wat ik bespaar

4. Moet ik een boete betalen als ik overstap?
Een boete (opzegvergoeding) kun je alleen krijgen bij een energiecontract voor bepaalde tijd. Ook kun je bij vroegtijdig overstappen de welkomstkorting mislopen. De hoogte van de boete hangt af van de duur van het energiecontract. De hoogte van de opzegvergoeding is per energieleverancier hetzelfde. Bij een energiecontract voor onbepaalde tijd, kun je op elk moment, kosteloos overstappen.

5. Kan ik de overstap annuleren?
Als je een bevestiging hebt ontvangen van de overstap dan heb je vervolgens nog 14 kalenderdagen bedenktijd. Tijdens deze twee weken mag je de overstap kosteloos annuleren. De reden hiervoor, hoef je niet door te geven. Neem contact op met je nieuwe energieleverancier om de overstap te annuleren.

6. Wat gebeurt er als mijn energiecontract is afgelopen?
Zodra jouw vaste contract is afgelopen, verandert dit contract automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je te allen tijde opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal één maand. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, dan betaal je meer geld. Het is dan ook verstandig om twee maanden voor het einde van het vaste contract een nieuw contract aan te kiezen. Je kunt hiervoor op een vergelijkingswebsite energie vergelijken en kiezen voor een contract met een gunstig energietarief.

7. Wat betekenen piekuren en daluren? Wanneer gelden deze uren?
Heb jij een dubbele meter? Dan betaal je in de daluren een lager tarief voor stroom dan in de piekuren. In Nederland gelden de daluren van 23:00 uur tot 07:00 uur, behalve in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Daar geldt het daltarief van 21:00 uur tot 07:00 uur. De rest van de uren noemen we de piekuren. Dan betaal je dus het normale tarief.

8. Hoe berekent mijn leverancier het voorschotbedrag?
Het voorschotbedrag is het bedrag dat je elke maand aan de energieleverancier betaalt. Dit bedrag is gebaseerd op het energieverbruik van de vorige bewoners van het huis of het aantal personen in het huishouden.

9. Wat betekent energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE)?
Over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die bewoners gebruiken, moet energiebelasting betaald worden. Deze energiebelasting betaal je aan de energieleverancier. De energiebelasting in 2018 op gas (tot en met  170.000 m3) is € 0,31217 per verbruikte m³ en de energiebelasting op elektriciteit (tot en met 10.000 kWh) is € 0,12654 per verbruikte kWh. ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. Deze opslag is door de overheid ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. De ODE op gas in 2018 (t/m 170.000 m3) is € 0,03449 per verbruikte m3. Het ODE-tarief op elektriciteit (t/m 10.000 kWh) is € 0,01597 per verbruikte kWh.

Deze blog is geschreven door pricewise

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.