Geen vraag naar blok-hypotheek

Door
Makelaarsland
op

Uit onderzoek van nu.nl blijkt dat de blok-hypotheek door geen enkele hypotheekverstrekker wordt aangeboden. Volgens hypotheekverstrekkers is er geen vraag naar de duohypotheek.

De blok-hypotheek werd 1,5 jaar geleden geïntroduceerd als een nieuwe constructie om de maandlasten voor starters behapbaar te maken. Meerdere grote banken geven aan dat uit de praktijk blijkt dat er geen interesse is voor de lastige hypotheekconstructie.

Nieuwe hypotheekregels

Vanaf 2013 moeten nieuwe hypotheken verplicht in 30 jaar worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Met de nieuwe regelgeving dreigde de woningmarkt nog meer in het slop te raken. Minister voor Wonen, Stef Blok, introduceerde daarom de Blok-hypotheek, waarmee de maandlasten van een hypotheek verlaagd konden worden.

Blok-hypotheek constructie

Bij de blok-hypotheek sluit een huizenkoper twee leningen af. Een lening die in 30 jaar wordt afgelost, waardoor de rente aftrekbaar is en een aflossingsvrije lening voor maximaal de helft van de woningwaarde, waarbij de rente niet aftrekbaar is. De maandlasten liggen bij deze constructie bij aanvang lager dan bij een volledige annuïteitenhypotheek, maar de uiteindelijke kosten zijn hoger en na dertig jaar blijft een schuld over. Een aantal banken vonden de constructie zo ingewikkeld dat zij besloten het niet op de markt te brengen. Andere banken hielden de optie open, maar geven nu aan dat de duohypotheek het levenslicht waarschijnlijk nooit gaat zien.

Bron: nu.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.