Groen licht voor vereenvoudigd energielabel

Door
Makelaarsland
op
De Tweede Kamer heeft groen licht gegeven voor minister Blok om een verbeterd en tegelijk vereenvoudigd energielabel te introduceren. Hierdoor lijkt er een eind gekomen aan de jarenlange problemen rond het label. Het voorstel tot een vereenvoudigd energielabel wordt maatschappelijk gedragen, onder meer in het SER Energieakkoord.
Het nieuwe energielabel wordt in zijn eenvoud niet alleen beter, maar is ook goedkoper. Zijn huiseigenaren nu al gauw 150 of 200 euro kwijt, vanaf 2015 zou een gevalideerd energielabel voor hooguit enkele tientjes vastgesteld moeten kunnen worden.

Gratis indicatie energielabel

Sowieso krijgen eigenaren van woningen die nog geen energielabel hebben in januari allereerst gratis een indicatie van het label toegestuurd op basis van een tiental bij de overheid bekende kenmerken. Via een speciale website kunnen de huiseigenaren de kenmerken actualiseren als daarvan sprake is. Na controle door een deskundige op afstand leidt dit tot een (gevalideerde) energielabel.

Europese regels

Met deze plannen geeft Nederland invulling aan de Europese regels. Brussel schrijft lidstaten voor energielabels te verplichten en daarop te handhaven. Door de eerdere problemen rond het oorspronkelijke label heeft Nederland echter vertraging opgelopen bij de implementatie.
Bron: NVM

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.