Hoe creëer je een tuin van je dromen?

Door
Anita Van Delft
op

De aandacht die je besteedt aan de inrichting van je huis, zou je ook moeten besteden aan de inrichting van je tuin. Helaas is in veel gevallen de tuin een sluitpost als het gaat om een nieuwbouwhuis of verbouwing van een bestaand huis. Dat is eeuwig zonde want een fijne, goed ontworpen buitenruimte is minstens zo belangrijk als een fijn interieur.

Omheining

Of je nu zelf aan de slag gaat in de tuin of dat overlaat aan een tuinman, het is in beide gevallen belangrijk dat je eerst bedenkt hoe je deze buitenruimte gaat gebruiken. Wist je trouwens dat het woord ‘tuin’ afgeleid is van het Oudnederlandse woord ‘tuun’ dat omheining betekent? De omheining van je tuin is een van de eerste dingen waar je over na moet denken; zeker als je helemaal bij nul begint. Vooral wanneer je kleine kinderen en/of huisdieren hebt is het belangrijk je tuin op een veilige manier te omheinen. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvol spijlenhek of een hekwerk met gaas waar je klimop tegen aan kunt laten groeien. Voorbeelden daarvan vind je volop bij Thibo.

Functionaliteit

Is je stukje grond eenmaal omheind dan wordt het tijd om na te denken over de inrichting. Hoe ga je de tuin gebruiken? Wil je een plek voor een eettafel, een loungeplek, een speeltoestel voor de kinderen, een moestuin of rijkelijk bloeiende borders? Afhankelijk van de grootte van je tuin kun je natuurlijk voor meerdere opties kiezen.

Ligging

Voor je begint met een schop in de grond te steken of een terras aan te leggen is het verstandig eerst goed te kijken hoe de zon staat in je tuin. Neem daar de tijd voor want dat is in de winter of op een regenachtige dag niet overduidelijk. Vind je het fijn na je werk buiten te eten dan is een terras waar aan het eind van de dag de zon schijnt de uitgelezen plek voor een tuintafel. Wil je relaxen in de zon, kies dan een zonrijk plekje voor een terras met lounge meubels. Je bloemenborders of moestuin zul je ook moeten aanleggen op een zonnige plek. Voor kinderen is het fijn een grasveld in de tuin te hebben om lekker te kunnen ravotten. Vergeet ook niet enige vorm van zonwering aan te schaffen voor de momenten dat je wilt ontsnappen aan een te hete zon.

Mooi plaatje

Maak je tuin visueel aantrekkelijk door te spelen met planten in verschillende hoogtes en kleuren. Een pergola of rozenboog waar mooie klimplanten overheen groeien, zullen de tuin extra diepte geven. Voor het terras en eventuele tuinpaden is er een ruime keuze aan tuintegels, van ouderwetse klinkers tot grote keramische tegels in allerlei uitvoeringen. Leg liever niet de hele tuin vol met tegels. Reserveer in ieder geval een gedeelte van de tuin voor borders waar planten kunnen groeien. Dit is goed voor het milieu (betere afwatering en bloemen voor de bijtjes) en goed voor jou. Een beetje tuinieren en met je handen in de aarde wroeten is een ontspannende bezigheid.

Door energie te steken in de inrichting van je buitenruimte met verschillende zones voor ontspanning, spelen én beplanting creëer je niet alleen een droomtuin voor jezelf maar draag je bij aan een beter milieu.

Op zoek naar een woning met tuin die helemaal af is of die je juist nog helemaal naar jouw smaak kunt inrichten? Bekijk het woningaanbod bij Makelaarsland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.