Hogere hypotheekrentes zorgen voor veel hogere maandlasten

Door
Juul Dijkhuis
op

Sinds januari van dit jaar zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. Het kopen van een huis zorgt hierdoor voor gemiddeld hogere maandlasten. Je betaalt nu ruim twee keer zoveel aan hypotheekrente in vergelijking met januari 2022. Wat zijn de gevolgen voor de maandlasten bij het kopen van een huis?

De hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten geeft nu een hypotheekrente van 3,1% tot 3,9%. De laagste tarieven rekenen geldverstrekkers voor een hypotheek met NHG. Heb je geen recht op NHG en moet je het kopen van een huis volledig financieren? Dan moet je rekening houden met een rente van 3,5% of meer. Dit zijn veel hogere tarieven dan begin 2022, maar als we kijken naar het verleden spreken we nog steeds over een lage hypotheekrente.

Wat betaalde je in het verleden voor een rentevast periode van 10 jaar?

Tot een aantal maanden geleden was een hypotheekrente van 1,25% voor een rentevast periode van 10 jaar mogelijk. De huidige tarieven liggen hoger. Wat hiervan de gevolgen zijn voor de hypotheeklasten, leggen we uit aan de hand van een voorbeeldberekening.

Januari 2022

Een stel heeft in januari 2022 een huis gekocht voor €350.000. Hiervoor hebben ze een annuïteitenhypotheek, waarvan de hypotheekrente voor 10 jaar vaststaat tegen een rente van 1,25%. Ze betalen de hypotheekschuld af in 30 jaar. Gedurende de eerste 10 jaren van de looptijd bedragen de maandlasten: €1.166.

Ze betalen in de eerste maand €360 aan hypotheekrente en €806 aan aflossing. In de daarop volgende maanden betalen ze steeds minder aan rente en meer geld wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheekschuld. Het maandbedrag blijft 10 jaar op €1.166 staan.

Juni 2022

Hetzelfde stel koopt nu pas in juni 2022 een huis voor €350.000. Ze kiezen weer voor de annuïteitenhypotheek met een rentevast periode van 10 jaar. Door de rentestijging moeten ze nu 3,25% betalen. Ook nu lossen ze de hypotheek weer af in 30 jaar. Wat worden de maandlasten nu gedurende 10 jaren: €1.523.

In de eerste maand betalen ze nu maar liefst €939 aan hypotheekrente en maar €584 aan aflossing. De maanden daarna daalt het bedrag aan rentelasten en stijgen de aflossingen weer.

Een explosieve stijging van de hypotheekrente is slecht nieuws voor huizenkopers

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat er in 5 maanden tijd veel veranderd is. De maandlasten zijn namelijk met €357 per maand gestegen. Gerekend over 10 jaren hebben we het dus over een verschil van €21.420. In de praktijk valt dit bedrag gelukkig lager uit. De betaalde hypotheekrente is namelijk aftrekbaar. Je krijgt dus een deel van de betaalde rentelasten van de Belastingdienst terug.

Bij het verder stijgen van de hypotheekrente wordt het kopen lastiger

Door de gestegen rente kun je het kopen van een huis uitstellen. Het probleem is dat je niet weet hoe de rente zich verder gaat ontwikkelen. Bij een verdere stijging van de hypotheekrentes, was het achteraf verstandiger geweest om nu te kopen. Door een hogere rente krijg je niet alleen hogere maandlasten, ook kun je minder hypotheek krijgen op je inkomen. Hierbij wordt namelijk rekening gehouden met de maandlasten die je krijgt door het afsluiten van de hypotheek.

Huren is geen goed alternatief voor het kopen

Voor het wonen heb je twee opties, namelijk het kopen of het huren. Doordat er grote nadelen kleven aan het huren van een huis, is het kopen van een huis een interessante optie. Met een koophuis kun je de maandlasten namelijk voor een langere periode vastzetten. Daarnaast heb je geen hypotheeklasten meer na het bereiken van de einddatum van de hypotheek, tenminste als je kiest voor een volledige aflossing gedurende de looptijd. Lees alles over de voordelen en de nadelen van het kopen op onze website.

In een gesprek met een hypotheekadviseur kom je erachter wat je betaalt aan maandlasten na het kopen van een huis. Ga eerst het gesprek aan met de hypotheekadviseur voordat je jouw koopplannen in de ijskast zet. Bij een verdere stijging van de hypotheekrentes is het afwachten namelijk geen goede optie.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.