Woning verduurzamen in 4 stappen

Door
Bas Hakker
op

Stel: je gaat een huis kopen en deze woning verduurzamen. Hoe pak je dat een beetje constructief aan? Dat vragen we aan Rense van Dijk, directeur en oprichter van Woon Duurzaam.

Stap 1. Oriëntatiefase

Al in de fase dat je aan het zoeken bent naar een huis kun je opletten welke investering qua tijd en geld het zou kosten om jouw nieuwe woning te verduurzamen. Waar moet je op letten? “Je kunt vooraf bekijken of een huis geïsoleerd is. Als dat het geval is dan heeft het huis een energielabel dat hoger is dan G. Als jouw huis gebouwd is na 1930 dan is het met wat standaardmaatregelen sowieso goed te isoleren. Dan is er een kruipruimte waar je onder kan om de vloer te isoleren en kan je het glas aanpakken. Als een woning voor 1930 is gebouwd dan kan het ook wel, maar dan is het allemaal iets duurder.”

Verduurzamen aan de hand van energielabel

Haal ik als koper voldoende informatie uit het Energielabel?

Hoe hoger het energielabel hoe gemakkelijker jouw huis duurzaam gaat worden. Maar je kan ook veel doen met een laag energielabel. Rense: “Ik kocht mijn woning in Utrecht met energielabel G, maar het huis is uit 1938 dus het bleek goed te doen als je een beetje doorzet.” Basis is dat je jouw huis goed isoleert en dat je overstapt van gas naar elektriciteit. “Daar zijn verschillende systemen voor zoals een warmtepomp, maar stroom is per definitie duurder dan gas dus je wilt dat je minder stroom gebruikt en een significant deel daarvan komt door goede isolatie.”

Stap 2. Woning verduurzamen, zo doe je dat!

Zodra je een huis hebt gekocht ga je aan de slag met het regelen van je hypotheek. Je hebt daarbij een aantal mogelijke redenen om de woning ‘energiezuiniger’ te maken; enerzijds vanuit financieel oogpunt om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen en anderzijds om zo comfortabel mogelijk te wonen.  Comfort kan verbeterd worden met betere isolatie van glas, spouwmuur, vloer en dak. Vloerverwarming geeft een behaaglijk gevoel en evenredige verdeling van de warmte en ventilatie zorgt voor voldoende frisse lucht.

Wil je minder gas verbruiken voor de verwarming dan kan je met een hybride warmtepomp snel 65% op de gasrekening besparen en energieneutraal wonen kan met een full-electric warmtepomp en zonnepanelen. De uitgaven worden juist nu sterk beperkt door hoge subsidies en lage, groene leningen die je meteen afsluit met je hypotheek. Wil je een duidelijk, gratis advies met een kostenindicatie om jouw woning te verduurzamen, vul dan een korte vragenformulier waarin je jouw situatie aangeeft en je krijgt direct inzicht waarmee je verder kunt.

Stap 3. Planning maken

Als je eenmaal een huis hebt gekocht dan maak je een plan om het te verduurzamen. Rense: “Wat wij zien gebeuren is dat veel mensen vooraf niet nadenken over verduurzaming, maar eerst hun bouwdepot aanvragen. Dus dan ga je verbouwen én verduurzamen, maar dan kom je helemaal niet uit met het potje geld dat je hebt. Dan moet je later weer posten gaan schrappen. En dan snap ik dat ze kiezen voor de nieuwe keuken in plaats van voor verduurzamen.

Toch had is laatst trouwens wel een klant die zei: ‘het enige rendabele deel van de ‘verbouwing’ is de verduurzaming, want daar verdien je later iets van terug’. Je ziet dat voor een groot percentage van de mensen waarvoor wij werken zo’n duurzame verbouwing lonend is qua kosten. Een bouwdepot betaal je terug in dertig jaar en je ziet dan dat wat je aflost per maand vaak minder is dan wat je wint op de energierekening.”

Hoe ziet zo’n duurzame bouwplanning er uiteindelijk uit? “Je schetst een compleet plaatje; wat voor gezin gaat in de woning en wat betekent dat voor het energieverbruik? Welke ruimtes gaan ze vaak gebruiken en welke nooit? Daar ga je naar op zoek en dan maak je plannen voor de isolatie en de apparaten die je nodig hebt.”

Stap 4. Aan de slag

Als je eenmaal een plan hebt gemaakt voor je huis verduurzamen en het bouwdepot hebt geregeld, ga je aan de slag. Je start met de duurzame verbouwing, of laat je het doen. Belangrijk is nog om te weten dat er heel veel subsidies zijn voor de verschillende soorten van duurzaam energieverbruik. “Ja, die moet je aanvragen, maar daar kom je met een klein beetje hulp goed uit. Je kan subsidie krijgen voor de warmtepomp, de BTW terugvragen als je zonne-energie neemt en er zijn subsidies op isoleren. Dat gaat om enkele duizenden euro’s dus dat is zeker de moeite waard.”

Het is heel verstandig om direct als je een woning ingaat deze zaken allemaal te regelen. “Je kunt het dan namelijk allemaal nét iets mooier en beter doen. Als eerste omdat de financiering handiger te organiseren is en als tweede omdat je het verbouwen en verduurzamen kan combineren. Je krijgt bijvoorbeeld een warmtepomp binnen en die neemt wat meer ruimte in dan een gasketel dus dan moet je wel een goede plek hebben.”

Kortom, als je een huis gaat kopen is het verstandig om alvast na te denken over hoe je de woning gaat verduurzamen. Goed inventariseren wat er moet gebeuren, de financiering regelen, een duurzaamheidsplan maken en aan de slag!

Wil je meer informatie over een woning verduurzamen, of heb je een andere brandende vraag bij de aankoop van een nieuwe woning? Dan is het prettig om gewoon even te kunnen overleggen met een makelaar, zonder ergens aan vast te zitten. Dat begrijpen wij! Laat je gegevens achter en een van onze makelaars belt je terug!

Ja, ik wil even overleggen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.