Huisje, boompje, beestje… en mantelzorg

Door
Stans
op

In Nederland zijn er meer dan vier miljoen mensen die zorgen voor een zieke of oudere naaste. Vaak kan deze zorg thuis plaatsvinden, maar soms is de huidige woonsituatie niet geschikt voor deze zorg. Een mantelzorgwoning kan dan uitkomst bieden.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is dus bedoeld om bijvoorbeeld voor je ouders te zorgen als deze niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun  je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, om laten  bouwen tot mantelzorgwoning.  Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning, als je voldoet aan de voorwaarden.

  • Er moet sprake zijn van intensive mantelzorg
  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door een huishouden dat bestaat uit maximaal twee personen.
  • Je mag alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte.
  • Een mantelzorgwoning mag alleen op het achtererf geplaatst worden.

Gaat je naaste verhuizen naar een verpleegtehuis, of komt je naaste te overlijden, dan moet de mantelzorgwoning weer verwijderd worden of de keuken, badkamer of het toilet moeten eruit.

Wat is een kangoeroewoning?

Door de vele veranderingen in de huidige zorg is een kangoeroewoning de ideale oplossing. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen en mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk wonen leven. Door de enorme bezuinigingen moet men zich namelijk steeds meer afvragen: wat heb ik nodig, wat kan ik zelf, wat kan ik betalen en wie in mijn omgeving kan mij helpen. Een kangoeroewoning kan daar dus perfect bij helpen, het bestaat namelijk uit twee zelfstandige woningen. Deze twee woningen zijn met elkaar verbonden. Beide woningen hebben een aparte voordeur. Twee woningen op een adres dus!! Binnen zijn de woonruimtes met elkaar verbonden door een verbindingsdeur. Dus iedereen heeft zijn eigen privacy. Samenvattend heeft een kangoeroewoning behoorlijk wat voordelen.

  • Er is ruimte voor veilige, warme en vertrouwde zorg.
  • Je leeft gezamenlijk, maar toch zelfstandig
  • (Groot) ouders of hulpbehoevenden kunnen (langer) zelfstandig wonen
  • Bewoners besparen op de zorgkosten
  • De kosten voor het bouwen van een kangoeroewoning kunnen worden verdeeld

Er zijn een aantal voorwaarden voor het bouwen van een kangoeroewoning

  • Er mag geen nieuw adres ontstaan
  • De zelfstandige huisvesting is alleen bedoeld voor iemand met een zorgbehoefte en dat deze niet kan overgaan op derden
  • De huisvesting past binnen de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt
  • Vergunning dus verplicht

Wat is een meergeneratiewoning?

Wil je als familie met meerdere generaties bij elkaar wonen, zonder dat er op afzienbare tijd sprake is van mantelzorg? Dan kun je dus denken aan verschillende vormen van meergeneratiewonen. Denk dan bijvoorbeeld aan een kangoeroewoning waarbij je twee wooneenheden onder een dak hebt. Maar het kan ook in twee huizen op een woonperceel. Beide opties zijn altijd met toestemming van de gemeente.

Het is erg belangrijk om te weten dat een meergeneratiewoning verschilt met een twee onder-een-kap woning. Bij een twee onder-een-kap woning is er sprake van twee kavels, twee adressen en twee opdrachtgevers. Bij een meergeneratiewoning staan de twee woningen op een kavel, een adres en is er een opdrachtgever.

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor (zieke) familieleden of vrienden. Het belangrijkste voordeel van de mantelzorgwoning, kangoeroewoning of meergeneratiewoning is dat het verlenen van die zorg een stuk makkelijk wordt.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.