Is een kangoeroewoning iets voor jou?

Door

Bas Hakker

op

8 januari 2018

Kangoeroewoning is een begrip dat is overgewaaid uit Scandinavië. Deze woontrend zien we ook in de rest van Europa steeds vaker. Wat is een kangoeroewoning eigenlijk, is het iets voor jou?

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een huis waar meerdere gezinnen onder één dak wonen. De gezinnen delen dezelfde voordeur, maar hebben wel duidelijk gescheiden leefruimtes die via de binnenkant te bereiken zijn. Vaak nemen kinderen een deel van de zorg op zich of passen opa en oma op bij de kleinkinderen. In dat laatste geval moet je je wel even aan wat regels houden.

Zorgvraag

Uitgangspunt is dat er een zorgvraag is, bijvoorbeeld dat een van de kinderen autistisch is en baat heeft bij een vertrouwd gezicht waar hij of zij altijd op kan terugvallen. Het kan ook zijn dat een van de ouders aan het dementeren is en dat de jongere generatie de zorg voor zijn ouders op zich neemt. Een kangoeroewoning past in de categorie van de ‘mantelzorgwoning’ met het grote verschil dat zo’n woning vaak een losstaand huisje is dat tijdelijk wordt neergezet of woonklaar wordt gemaakt. Inderdaad zoals Heleen van Royen deed met haar moeder in de film ‘Het doet zo zeer’.

Nichemarkt

“Het is nog echte een nichemarkt”, legt Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg uit. In 2010 deed de organisatie een quickscan naar het aantal kangoeroewoningen dat corporaties verhuren en dat zijn er tientallen. “Deze aantallen groeien niet echt”. Met Witter, die veel contact heeft met bewoners van kangoeroewoningen, bespreken we wat je opties zijn als je interesse zou hebben in zo’n woning. “We krijgen wel eens de vraag: wij willen graag een kangoeroewoning, maar je moet eerst goed de zorgvraag weten voordat je kan zeggen welke woning daarbij zou passen. Misschien is een aparte woning in de laatste fase van iemands leven veel handiger, omdat je zo’n woning tijdelijk plaatst. Dat maakt wel een groot verschil en dus moet je altijd goed doorvragen waarom mensen het precies willen”.

Aantonen zorgrelatie

Als je bij een woningcorporatie van een gemeente aanklopt dan zullen ze daar bijna altijd vragen of je kan aantonen dat er sprake is van een zorgrelatie (ouders met een kind met een beperking, gezinnen die hulp nodig hebben et cetera). Op de website van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers is veel praktische informatie te vinden. De gemakkelijkste weg om zo’n kangoeroewoning te regelen is via de woningbouwverenigingen van verschillende gemeenten. Lefier in Groningen bouwt op dit moment bijvoorbeeld aan 22 kangoeroewoningen en zo zijn er nog wel meer initiatieven in de rest van het land. Check altijd goed bij de gemeente wat de regels zijn.

Het kopen of bouwen van een kangoeroewoning is natuurlijk ook een optie. Het is belangrijk om de eigendomsverhoudingen altijd te laten vastleggen bij een notaris. Je kunt een kangoeroewoning als één woning in het kadaster inschrijven met gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning. Je kan het natuurlijk ook samen kopen en ook dan is het belangrijk om de eigendomsverhoudingen goed vast te leggen. Je moet altijd de regels voor de kangoeroewoning even checken bij de gemeente want elke gemeente heeft weer andere regels. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het splitsen van een bestaande woning.

Goede afspraken over samenleven in een kangoeroewoning

Volgens Witter valt of staat het slagen van het samenleven in een kangoeroewoningen met het maken van goede afspraken. “Dat begint bijvoorbeeld al met het overleg tussen de professionele hulpverlener en de mantelzorger, maar ook tussen de beide families. Het is natuurlijk familie, maar je moet wel eerlijk zijn in wat je van elkaar verwacht en hoe je bijvoorbeeld omgaat met je privacy. Het is misschien niet altijd makkelijk om je daarover uit te spreken, maar dat is wel heel belangrijk hoor. In Eindhoven ben ik bij een huurwoning geweest waar oma beneden woont en haar dochter met gezin erboven. Ze aten samen, maar oma vond het ook fijn om ’s avonds lekker in haar eigen woning tv te kijken of muziek te luisteren”. Behalve dat je onderling goede afspraken maakt, moet je ook duidelijkheid hebben over de financiën waarbij je bij de notaris afspraken kan maken en bij de gemeente over de voorwaarden waaronder je daar kan wonen.

Witter kent genoeg voorbeelden van gelukte constructies met kangoeroewoningen, maar ze is wel realistisch. ,,Sommigen zeggen wel eens: vroeger woonden ouders altijd bij hun kinderen, maar er zijn natuurlijk niet voor niets verzorgingshuizen gekomen. Het kan best wel een zware last zijn om voor iemand te zorgen en er ook nog eens te wonen. Ik zeg het nog maar eens: met goed overleggen, kom je een eind. Een kangoeroewoning kan langer thuis wonen of zo lang mogelijk zelfstandig wonen mogelijk maken.’’

Conclusie

Het is natuurlijk een geweldige mogelijkheid om bij je ouders of andere familieleden te wonen terwijl je bepaalde zorgtaken deelt. Het is belangrijk om je goed te laten informeren bij de gemeente en bijvoorbeeld Mezzo onder welke voorwaarden je het kan organiseren, langs te gaan bij de notaris om de eigendomsverhoudingen vast te leggen en vooral om hele goede afspraken te maken met elkaar. En dan kan het wel eens zomaar een succes worden.

Interesse gewekt?

Zoek in ons huidige woningaanbod.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.