Huizenmarkt januari 2020

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die samen een representatief beeld van de huizenmarkt vormen.

2020 als een speer van start

Net als voorgaande jaren is januari een populaire maand qua bezichtigingen. Bij Makelaarsland zijn er in totaal 3.659 bezichtigingen aangevraagd. Zijn het de jaarlijkse goede voornemens? In het laatste kwartaal van 2019 werd duidelijk dat het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning élk jaar stijgt. Sinds 2016 steeds 1 bezichtiging per verkochte woning meer dan het voorgaande jaar.

Het gemiddelde van januari is 16,3 bezichtigingen per verkocht huis, dat is 4,5 meer dan januari 2019 en 1,5 meer dan het gemiddelde van heel 2019.

Appartementen populair in januari

We zien dat appartementen in januari meer bezichtigingen ontvingen, dan woonhuizen. De top-3 met meeste bezichtigingsaanvragen bevat 2 appartementen en ziet er als volgt uit.

  • 108 aanvragen in Almere (tussenwoning, prijsklasse € 150.000 – < 250.000)
  • 81 aanvragen in Utrecht (appartement, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)
  • 70 aanvragen in Amsterdam (appartement, prijsklasse € 250.000 – < 350.000)

De drie woningen met de meeste bezichtigingsaanvragen in januari zijn uiteenlopend qua segmenten. Zowel de bouwperiode, als de prijsklasse en de provincie verschilt. Van de top-10 woningen waar Makelaarsland de meeste aanvragen op ontving, is het grootste deel van de woningen een appartement. Gemiddeld werd er per appartement in januari 20,3 bezichtigingen aangevraagd. In heel 2019 waren dit gemiddeld 18,3.

Percentage veel en weinig bezichtigingen

Het percentage woningen met 25 of meer bezichtigingsaanvragen ligt in januari op 19,1%. Dit is bijna iets lager dan gemiddelde per maand het afgelopen jaar en dus zeker niet schokkend.

De huizenmarktindicator geeft aan dat 16,8% van de verkochte huizen 5 of minder bezichtigingen ontvingen in januari. Dezelfde maand vorig jaar was dit 28,6%. Dit geeft aan dat minder woningen door ‘weinig’ mensen worden bekeken voordat deze wordt verkocht. Nog een bewijs dat er deze maand meer woningen door meer mensen bekeken worden.

Wij kennen ook jouw buurt

Overweeg je jouw huis te verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de verkoopkansen van je huis en ontwikkelingen in jouw buurt. Makelaarsland helpt hier graag mee. We bieden je een gratis verkoopanalyse specifiek voor jouw huis, waarmee je inzicht krijgt in zoekers voor jouw woning en de prijsontwikkeling in jouw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.